– Jag ville visa att det inte är någon dans på rosor att bli skådespelare. Samtidigt handlar det inte bara om teaterhögskolan utan också om en kamp, säger radiojournalisten Jasmin Lindberg.
Programidén kom till lite av en slump.
– Annika fanns i utkanten av min bekantskapskrets. När hennes pojkvän fyllde år gick vi en tipsrunda där en av frågorna var "Hur många gånger har Annika sökt till teaterhögskolan utan att komma in" och alternativen var typ 7, 10 och 19. Jag svarade sju så klart men det visade sig vara helt fel. Jag tänkte: "Hur kan man INTE ge upp?". Den drivkraften kändes inspirerande att skildra, säger Jasmin Lindberg.
– Först blev jag glad att få berätta. Jag menar, det är ju ett lyckligt slut. Men det har också varit jobbigt och ångestfyllt att göra dokumentären, att gå tillbaka och vara i de här känslorna av att inte känna sig tillräcklig, säger Annika Rimbléus, 27.
Teaterhögskolan finns på fyra orter i Sverige; Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Vid varje antagningstillfälle söker cirka 1200 personer till varje ort. 10-12 elever blir antagna. Chansen är alltså en procent.
Men för Annika Rimbléus, uppvuxen i Stockholm, har det aldrig funnits något alternativ.
– Jag har alltid känt att jag varit född till skådespelare. När jag var sju år började jag i en teaterverksamhet kopplad till Kulturskolan, som jag höll fast i till högstadiet. Sedan gick jag Stockholms estetiska gymnasium. Man kan säga att om jag var kär och glad tidigare så blev jag på riktigt förälskad. Jag längtade alltid till teaterlektionerna. Där kunde jag vara mig själv. Få kompisarna att skratta.
Vägen till skådespelaryrket kändes utstakad.
– Men det blev upp som en sol och ned som en pannkaka. Jag var otroligt nervös och på mitt första försök tog jag mig inte ens vidare efter första provet. Jag fick en chock. I mitt huvud var allt så självklart.
Under de fem följande åren blev det 18 negativa besked till – i olika stadier av antagningsprocessen.
– Det är fullständigt overkligt. Men jag kände hela tiden att jag bara var tvungen att fortsätta kämpa.
Den sista nobben hon fick var den jobbigaste.
– Jag bröt ihop fullständigt och började gråta när mejlet kom.
Men någon tid att sörja fick hon inte.
– Två veckor senare skulle jag till Luleå och prestera. På något sätt hamnade jag i ett tillstånd där jag bara var förbannad. Hur länge ska de få leka med mig? Jag gick in och körde bara.
I juni 2016 fick hon äntligen ja.
– Först kände jag bara tomhet. Sedan kom alla känslorna. Jag blev en hel människa.
Nu har hon snart gjort två av tre årskurser på teaterhögskolan i Luleå. Hon har praktik och spelar pjäsen "Åtta kvinnor" på Stadsteatern i Stockholm tillsammans med bland andra Siw Malmqvist, Annika Hallin, Katarina Ewelöf.
– Jag har snart gjort 60 förställningar. Jag är så otroligt tacksam för där jag är i dag.
Jasmin Lindberg:
– Även om det finns jobbiga passager är det en riktig "feelgood-historia". Jag hoppas programmet kan inspirera fler att kämpa ännu hårdare för sin dröm. Det finns också många detaljer som jag inte vill avslöja här, exempelvis om den chockentré som Annika gjorde inför juryn innan hon blev antagen!
Dokumentären heter "Nekad 19 gånger" och sänds i P4 riks på söndag klockan 12.03–13.00. Ni kan lyssna på den redan nu på den här länken.