– Det är ingen optimal situation. Och som alla vet beror det på att vi inte lyckas rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor, säger Katarina Johansson, biträdande närsjukvårdschef vid Norrbottens läns landsting.
Sammanslagningen av lunga och infektion innebär att verksamheten bedrivs på infektionsavdelningen med 20 vårdplatser under veckorna 25–33.
En effekt kan bli att salar utrustade för två patienter beläggs med tre patienter på grund av överbeläggning. Enligt Johansson finns det dock ingen risk att exempelvis patienter med andningssvårigheter läggs på en plats utan tillgång till syrgas.
– Nej, eftersom vi har tomma sängplatser så är det inget problem egentligen. Vi sätter patientsäkerheten främst och man kan känna sig trygg som norrbottning även i sommar. Vi har andra typer av patienter, som exempelvis ska kolla blodtrycket eller göra blodtransfusion, som kan ha platser som inte är fullt utrustade.
Förra sommaren slogs missbruks- och beroendeavdelningen ihop med psykiatriska akutvårdsavdelningen, och så blir det även i sommar. Facket var kritiskt och befarade problem när patienter med olika problematik blandades.
– Det gick över förväntan i fjol. Nu har psykiatriska avdelningen haft ett högt tryck med överbeläggning hela året och vi får se hur det går i år. Tyvärr finns inget annat alternativ.
Sammanslagningarna av avdelningarna är två lösningar som landstinget ska hålla extra noggrann koll på.
– Så är det. Vi kommer att följa och utvärdera det, säger Katarina Johansson.
Totalt har Sunderby sjukhus 346 vårdplatser. Sjuksköterskebristen har gjort att 20–30 vårdplatser är stängda under ordinarie verksamhet. Sommarbemanningen innebär att ytterligare 60–70 vårdplatser stängs.
Även vid andra sjukhus kombineras verksamheter på grund av personalbrist. Exempelvis i Gällivare slås kirurgi, ortopedi och medicin ihop.
– Sunderby sjukhus är navet för hälsovården i länet och att dra in så många vårdplatser kommer få effekter. Det leder definitivt till högre belastning på de mindre länssjukhusen. Jag befarar också att trycket kommer öka på den kommunala äldreomsorgen och på primärvården. Vi är allvarligt bekymrade över situationen. Vi och arbetsgivaren inte har samma verklighetsbild, säger Christine Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.