Läs mer: Man skjuten på Hertsön.
Den 18-årige ynglingen återfanns bakom ratten i en bil på natten efter skjutningen på Hertsön när polisen slog till. Han beordrades ut från bilen och han tvingades ner på marken.
En del i en massiv polisinsats som normalt sett inte ger upphov till kritik.
Problemet den är gången är att 18-åringen plockas in – som vittne till händelsen.
– De tar in honom i en svartmålad pikébuss och kör honom till arresten i Luleå. Där hålls ett förhör med en 18-årig kille som aldrig tidigare har suttit i en förhörssituation, och inte tidigare blivit delgiven misstanke om brott över huvudtaget. Där sitter han ensam i ett förhör som pågår i en timme och 20 minuter – och han informeras inte om att han har rätt till försvarare. Han informeras över huvudtaget inte om de rättigheter man har som misstänkt i en förhörssituation. Det min klient blivit utsatt för är ett rättsövergrepp, säger Magnus Söderlinds som försvarar 18-åringen.
Advokaten är mycket kritisk till polisens agerande.
– Det som är obehagligt i det här: jag kan inte se det på något annat sätt än att man från Luleåpolisens sida har försökt gå runt de här grundläggande rättigheterna, och därför har valt att klassificera det som att man hör honom som vittne. Jag har aldrig tidigare hört att man tar in vittnen mitt i natten med dragna vapen och sätter dem i arresten. Där sitter en chockad och rädd 18-åring, utan försvarare, utan information vad han har för rättigheter – och förhörs.
Efter förhöret ska 18-åringen ha delgivits misstanke om brott och förts till arresten.
Har du ingen som helst förståelse för polisen arbete i det här läget? Det handlar om ett mordförsök på öppen gata.– Men det kan aldrig någonsin i en rättsstat motiveras att man åsidosätter de mest grundläggande demokratiska rättigheterna vi har.
Söderlind konstaterar sedan upprört att polisen "är ute på tunn is".
– Så här får det absolut inte gå till. Han ska inte behandlas på det här sättet. Han har fråntagits sina grundläggande rättigheter. Det är inte på det här sättet man bedriver en förundersökning. Det här är fel. Den här misstanken har uppkommit på ett rättsvidrigt sätt genom att man har agerat på det här sättet, säger han.
– Jag är helt övertygad om att de poliser som tar in min klient är fullt ut övertygad om att han är misstänkt för det brott, som han sedan också kommer att delges misstanke om. Vad man har gjort är att man har sett att man har en rädd 18-åring, man har sett en chans att ta in honom och knäcka honom för att berätta så mycket som möjligt genom att kringgå de rättigheter man faktiskt har tagit ifrån honom. Det är det man har gjort – och det är fullt medvetet. Det är jag helt övertygad om. Det är lagvidrigt.
På vilket sätt går du vidare med det här?– Vad det får för påverkan i det här målet, det kan jag inte svara på. Men spontant skulle jag säga att det här är något som JO får titta närmare på.
Norrbottens Media har utan framgång Karin Markaberg, chef vid polisens utredningssektion i Norrbotten, och ansvarig för insatsen.