Advokatens utspel: "Det är ett livstidsstraff"

Skotten mot en lägenhet i centrala har en direkt koppling till rånet mot Guldfynd. Det hävdar den utsatta kvinnan, som även står åtalad för delaktighet i rånet.

Skottdåd. Kvinnans dörr genomborrades av flera finkalibriga kulor.

Skottdåd. Kvinnans dörr genomborrades av flera finkalibriga kulor.

Foto:

Luleå2017-12-15 17:31

Läs mer: Dörr genomborrad av kulor.

När rättegången avslutades presenterades denna sanning. Skotten som avlossades mot en lägenhetsdörr i mitten av september hade ett enda syfte: att skrämma eller skada kvinnan som bodde i lägenheten. Hon hade vid tidpunkten för rånet en relation med en 29-årig man som åtalats för medhjälp till rån.

När kvinnan fick denna fråga av sin försvarare, advokat Magnus Söderlind, om det fanns något samband mellan de två brotten, sa hon:

– Hundra procent säkert.

Har du någon möjlighet att återvända till Luleå och dina vänner?

– Nej, den möjligheten finns inte. Det är bara jag och mina kollegor som vet var jag finns. Det är ingen som kan leta reda på mig. Jag bor på annan ort och har jobb och sköter mig bra i dag.

Kvinnan berättade att hon i dag lever med skyddad identitet och den enda kontakterna utåt är med polisens personsäkerhetsgrupp.

Söderlind konstaterade i sitt slutanförande att det var ett speciellt mål med speciella omständigheter – på grund av det hans klient blivit utsatt för.

– Hon släpps av polisen och en kort tid efter det får hon besök av de här männen. Det rubriceras som mordförsök, sa advokaten.

– Man har gjort bedömningen att hon aldrig mer kan återvända till Luleå. Det är ett livstidsstraff i den bemärkelsen.

En verklighet som i förlängning får rättsliga följder, hävdade advokaten.

– Nu har hon ingen möjlighet att genomföra en samhällstjänst, för att hon har gjort sina samhällsmedborgerliga skyldigheter. Vad det här handlar om är att hon har kärat ner sig i fel kille. Det är beklagligt, men det är inte straffbart.

Kammaråklagare Anna Bergström pekade i sitt slutanförande på de enligt henne tunga bevisen i form av vittnesmål, telefontrafik och filmer från övervakningskameror. Men också på de dna-spår från de åtalade ynglingarna, 17 och 18 år gamla, som hittades i en röd Ford Ka som enligt åklagaren direkt kan kopplas till rånet.

– Jag menar att de var inne i Guldfyndbutiken, sa Anna Bergström och yrkade på att de åtalade männen skulle dömas till fängelse.

Straffvärdet för rånet låg enligt åklagaren på tre år.

Advokaterna Jens Nyström och Thomas Nyman, som försvarade ynglingarna, var tämligen eniga i sitt omdöme av åklagarens bevisning: att det inte fanns något som knöt deras klienter till smyckesbutiken.

Dom meddelas den 22 december.

Norrbottens Media har utan framgång sökt polisen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om