Aktivitet kan bana väg för ett längre liv

Dagens barn riskerar att dö tidigare än sina föräldrar. Förklaringen ligger i inaktiviteten. "Något måste definitivt göras", säger Anna-Karin Lindqvist.

Motivationen viktig. Anna-Karin Lindqvist, tidigare elitsimmare, menar att bra vanor grundläggs tidigt i livet. Men även senare i livet går det att förändra om den rätta viljan finns.

Motivationen viktig. Anna-Karin Lindqvist, tidigare elitsimmare, menar att bra vanor grundläggs tidigt i livet. Men även senare i livet går det att förändra om den rätta viljan finns.

Foto: Stina Spetth

Luleå2014-10-22 20:12

Hon är före detta simmare i landslaget. Där har hon också fungerat som sjukgymnast. I dag är hon doktorand på Luleå tekniska universitet.

– Det är ett globalt problem, säger om om den övervikt som följer på grund av inaktivitet.

Fakta visar att barn fram till sex års ålder är aktiva, när de sedan börjar skolan avtar det.

Siffror visar att 13 procent av de 15-åriga pojkarna inte når rekommendationen om fysisk aktivitet 60 minuter per dag. Bland flickorna är det ännu värre – bara nio procent.

– Det gäller att jobba brett, det gäller så många, säger Lindqvist.

Enligt henne är de flesta ungdomar medvetna om betydelsen av rätt kost och motion.

Att ändra vanor är svårt, varför det kan vara en fördel att få bra vanor från grunden.

Men det går att ändra om motivationen finns och det kan vara lättare om det är lustfyllt.

– Därför kan det vara smart idé att börja med fysisk aktivitet. Något som ändrad kost inte alltid är.

För många barn och ungdomar är mobilen i dag en förlängning av armen, något som de inte kan leva utan.

– Det är ingen framkomlig väg att ta bort mobilerna. Jag tror inte på förbud, det här är en del av livet, säger Lindqvist och uppmanar åhörarna att ta hjälp av tekniken och sluta se den som en fiende. Exempelvis kan det handla om att kompisar ser till att uppmuntra varandra till aktivitet, kanske genom att skicka sms.

Att vara motiverad – ­för att få till en förändring – är ett måste. Och det finns knep att ta till:

Det kan handla om belöning – som det finns en risk att det går inflation i. Två godisar efter promenaden kan bli tre, fyra...

Andra alternativ är att sätta upp ett mål för sig själv eller tillsammans med andra. En fjärde är tilltron till den egna förmågan.

– 30 minuters promenad varannan dag är bra mot stress. Om man känner att man har dåligt med tid är det en dålig idé att stryka promenaden.

Föreläsningen arrangerades av 1,6 miljonerklubben på tisdagskvällen.

1,6 miljonerklubben

Klubben grundades 1998 av Alexandra Charles som är ordförande sedan dess. Hon hade då hört hjärtprofessorn och chefen för Centrum för Genusmedicin Karin Schenck-Gustafsson samt gynekologiprofessorn Britt-Marie Landgren berätta om hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor diskrimineras i vården. För att kunna sprida information ur ett mer kvinnligt perspektiv, inte bara om hjärtsjukdomar utan också om andra ämnen, bildades 1,6 miljonerklubben. Namnet kom av att det då fanns 1,6 miljoner kvinnor över 45 år i Sverige.

Tio år senare, 2008, bildades 2,6 miljonerklubben för de yngre kvinnorna mellan 18 och 45 år. De två föreningarna samarbetar och hjälper varandra. Båda arbetar för samma mål.

•sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor

•införa det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning

•verka för bättre vård och för kunskap om förebyggande vård

•verka för ett holistiskt seende när det gäller kvinnohälsofrågor, kropp och själ hör samman.

Klubbarna vill också:

•skapa opinion kring kvinnors hälsofrågor och påverka kvinnorna till att ställa högre krav på dagens hälso- och sjukvård.

•utöva press på politiker och myndigheter och vi vill ha mycket större utrymme i vårddebatten för att därmed skapa förändringar.

•påverka beslutsfattarna inom den offentliga sektorn att ge mera resurser till forskningen om kvinnliga sjukdomar.

•öka kunskapen, både hos kvinnor och medicinsk expertis om de hälsorisker som finns både under och efter klimakteriet.

Källa: Klubbens hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om