"Alarmerande att vi inte kommit längre"

Mer resurser och ett nytt sätt att jobba. Det krävs för att få bukt med den accelererande psykiska ohälsan bland Norrbottens ungdomar, menar två av landstingets beredningar.

ALARMERANDE. Ingela Uvberg Nordell (S) och Thor Viklund (S) ­presenterade rapporter från Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningen.

ALARMERANDE. Ingela Uvberg Nordell (S) och Thor Viklund (S) ­presenterade rapporter från Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedningen.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2015-11-17 14:01

Beredningarna har arbetat med sina fokusområden under året. Programberedningen och Hälso- och sjukvårdsberedning syd har haft frågor som tangerat varandra kring vården för unga med olika sjukdomsdiagnoser.

Bland annat har man fått tillgång till ett brev från en 14-årig flicka i Norrbotten, "Alexandra, 14 år", där hon berättar sin historia. Först mobbad i skolan för att hon hade lapp för ögat och glasögon. Sedan dåligt med uppmärksamhet från föräldrarna i hemmet.

Hon började visa sig avklädd på internet och fick uppmärksamhet av äldre män. Sedan blev hon utnyttjad av sin mammas kille och senare utnyttjad av en 23-årig man.

Nu mår hon mycket dåligt. Hon har ångest för de bilder och filmer som hon fortfarande tror sprids, hon har blivit hotad och hon har försökt ta livet av sig. Hon anser att hon får dålig eller ingen hjälp från skolan och psykiatrivården.

Alexandra skriver bland annat: "Nu är allt kaos, jag har varit inlagd på psyket för att jag försökte hänga mig på grund av alla bilder och att jag inte fick någon hjälp. (...) Vi ungdomar som mår dåligt får ingen hjälp, därför är det nästa bättre att vi aldrig berättar vår historia för någon. (...) Jag vill inte att andra ungdomar ska genomgå samma sak som jag genomgått".

– Det här är verkligheten för många unga flickor i Norrbotten. Och även pojkar utnyttjas. Vi ser att allt fler flickor mår dåligt. Det syns inte på samma sätt i statistiken bland pojkarna, men tror man att pojkarna tar till droger och tar andra vägar i stället för att söka hjälp, säger Thor Viklund (S), ordförande för Hälso- och sjukvårdsberedning syd.

Slutsatsen är att landstinget måste fokusera mera på vården av ungdomar som mår dåligt, samt att samverkan mellan kommuner och landsting måste struktureras upp.

– Det finns förstås olika mycket resurser i kommunerna. Men jämfört med övriga landet är vi på efterkälken och vi anser att det är alarmerande att vi inte kommit längre. Nu är det landstingsstyrelsens uppgift att komma med förslag, säger Thor Viklund.

En ny kunskap är att klimatet mellan psykvården och de unga hårdnat.

– Det är många föräldrar som exempelvis upplever att de stämplas som besvärliga, säger Ingela Uvberg Nordell (S), ordförande i Programberedningen.

Barn- och ungdomsmottagningen i Kalix, som servar stora delar av östra Norrbotten, lyfts dock fram som ett gott exempel.

– De har kommit långt i hur de jobbar med samverkan med skolan och ser till hur de unga hamnar hos rätt specialkompetenser, säger Ingela Uvberg Nordell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om