För att bli medlem i en bostadsrättsförening gäller det att bli godkänd av föreningens styrelse. Därefter kan man inte förlora bostadsrätten på annat sätt än att man inte fullgör de skyldigheter som ingår i avtalet. Det har hänt att köpare nekats medlemskap av olika skäl, men då går det att få ärendet kostnadsfritt prövat i hyresnämnden. Normalt sett krävs det mycket starka skäl för att föreningen ska ha rätt att neka medlemskap. All diskriminering är otillåten, med undantag för åldersdiskriminering när det gäller bostadsrättsföreningar för seniorer.
När en nybildad bostadsrätt säljs första gången får den nye medlemmen betala en insats. Storleken på denna bestäms av föreningen, till skillnad från om man sedan vill sälja den vidare. Då är priset i stället en uppgörelse mellan säljaren och köparen.
Medlemmarna betalar en årsavgift som ofta är uppdelad i tolv delar, på samma sätt som en vanlig hyra. I vissa föreningar betalar man i stället kvartalsvis. Avgiften ska täcka alla kostnader som föreningen har, som till exempel drift och underhåll samt räntor och amorteringar på lån.
En del föreningar erbjuder lägre kostnad för de medlemmar som tar hand om till exempel trappstädning eller sophantering.
+
Eventuell värdestegring
Stort inflytande
Går att pressa hyran genom eget arbete i föreningen
-
Bostadsrätten kan minska i värde
Inre underhåll bekostas av bostadsrättsägaren
Fler skyldigheter
Hyresrätt:
+
Krävs inget kapital för att få en lägenhet
Bruksvärdessystemet ger ett hyrestak
Hyresvärden sköter i regel allt underhåll
-
Begränsat inflytande
För att byta lägenhet krävs medgivande av hyresvärd eller tillstånd av hyresnämnd
Förbjudet/straffbart att sälja