I Vuxenutbildningens lokaler på Östermalm i Luleå är det tyst. Det är lördag och vanligen pågår ingen undervisning. I lördags var dock dörren upplåst, det pågick nämligen högskoleprov och i entrén stod en skylt som visade vägen till provlokalen uppe i aulan på fjärde våningen.
Det hördes inget genom dörren till provlokalen. Men så klockan 15 rasslade stolarna och provdeltagarna strömmade ut för sin rast innan det sista provpasset
I provlokalen satt många kvar och pratar under pausen.
För Linnea Flinkfeldt var det första gången hon gjorde provet.
– Det har varit stressigt. Jag trodde att språkdelarna skulle vara svårast. Men särskilt på matematikdelen var det ont om tid, säger hon.
Hennes strategi var att försöka svara allt så fort som möjligt och se hur långt det räcker. Anledningen till att hon gjorde provet var att komma in på den utbildning hon vill gå.
– Jag vill komma in på ett bra universitet och läsa till läkare eller veterinär, säger Flinkfeldt.
Ida Ejnestrand gör högskoleprovet som sitt gymnasiesarbete.
– Jag ska göra det nu och sedan ska jag plugga till nästa provtillfälle. Inför nästa gång ska jag också prata med någon expert om hur man lär sig på bästa sätt, säger Ejnestrand.
Målet för båda är att klara provet med ett resultat över ett.
– Jag tror att det är medel, säger Flinkfeldt.
I Luleå fanns två provställen att skriva högskoleprovet. Förutom Vuxenutbildningens aula gjordes det vid Luleå tekniska universtitet.
Högskoleprovet kan göras två gånger varje år, en gång på hösten och en på våren.
Hösten 2012 var det 789 anmälda i Norrbotten. Vid höstens provtilfälle har antalet anmälda ökat till 1032.
I Norrbotten kan provet göras på elva ställen, alla kommuner utom Arjeplog, Övertorneå och Överkalix.