Länsstyrelsen har gett Alviksgården i Luleå föreläggande och förbud enligt djurskyddslagen.
De punkter som kritiseras handlar om hur grisarna drivs till den box där de bedövas. Enligt länsstyrelsen har Alviksgården använt en paddel och grisar har drivits med slag eller knackningar mot sidan eller mot grisens huvud. Grisar ska också ha flyttats genom att de lyfts i huvud eller ben samt ha drivits baklänges. En annan kritik företaget fått är att en grind stängts för ljudligt och att de drivit in fler än tre grisar samtidigt i boxen. Dessutom har man inte skött den mottagningskontroll som krävs, enligt länsstyrelsen. Avvikelserna har skett av kontroller vid två tillfällen, i augusti 2017 och i november 2018.
Men Mikael Hugoson, vd vid Alviksgården, har överklagat och är kritisk till länsstyrelsens beslut. I stället riktar han hård kritik mot den och skriver att besluten inte är baserade på vetenskap. Han skriver att länsstyrelsens kompetens är begränsad till följd av att det saknas slaktanläggningar i länet med motsvarande drift som Alviksgården. Så föreslår han att länsstyrelsen borde förbättra sin kompetens genom att inhämta kunskap de med mer erfarenhet av liknande anläggningar och föreslår att man åker till Skåne.
– Vi är otroligt besvikna på länsstyrelsen, de verkar ha egna regler här uppe. Anläggningen vi har är gjord för fyra grisar enligt lagen, men de har bestämt att vi får bara ha tre grisar i den. Så nu kör vi på det, säger han.
Nu har företaget investerat i en helautomatisk indrivning.
– Det gör vi för att så här kan vi inte ha det. I och med länsstyrelsens föreläggande blir vi uthängda för saker vi anser vara felaktiga.
Alviksgården påpekar att det är tillåtet att använda paddel, förutsatt att man inte tillfogar djuret smärta.
– Vi gör inte våra grisar illa i hanteringen, paddeln används för att styra dem. Länsstyrelsen anser inte heller att man får driva en gris baklänges. Det finns inget stöd i lagen för att man inte skulle få göra det.
Hugoson påpekar i sitt svar att det är fysiskt omöjligt att flytta en gris genom att lyfta den och säger det inte förekommit på anläggningen. Enligt svaret har den högljudda grinen lagats och så ser man över sina rutiner för mottagningskontrollen.
Länsstyrelsen står fast vid sin bedömning av Alviksgården. Anna Modig, enhetschef, djurskydds- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten, säger att överklagningar på beslut inte är ovanliga.
– Vi har gjort en annan bedömning än Alviksgården gjort och står fast vid den, säger hon.
Lagen är grunden för länsstyrelsens bedömning till förelägganden och förbud.
– Vi anser att Alviksgården inte följer aktuell lagstiftning och kräver att de vidta åtgärder.
Mikael Hugoson kritiserade också länsstyrelsens kompetens och pekade på att det saknas slaktanläggningar i länet med motsvarande drift som Alviksgården. Det påståendet tillbakavisar Modig.
– Vi har den kompetens som behövs, säger Anna Modig.
Nu blir det förvaltningsrätten som avgör frågan.