Andlig spis – och lekamlig

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2018-10-13 06:00

Qvinnokören Lapponica har givit ut ett flertal receptböcker under sin 20-åriga historia. I samband med jubileumsåret 2018 publiceras Qvinnornas bästa efterrätter. Körens runt 40 medlemmar står för några dessertrecept var, ofta med betoning på lingon som det finns rikligt av i den norrbottniska naturen.

Kuriren har fått möjlighet att publicera några recept. Smaklig spis!

Aini Karlsson/Lingonpudding

Ingredienser:

3 dl naturell yoghurt

2 dl crème fraiche

1,5 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

4 gelatinblad

0,5 dl mjölk

4 dl lingon (ska bli 2 dl krossade lingon, spara 1 dl hela bär)

Gör så här:

1. Krossa lingonen så att det blir 2 dl rårörda lingon. Spara 1 dl hela lingon till dekoration.

2. Sockra de hela lingonen genom att lägga socker på en tallrik, rulla lingonen i sockret och sätt tallriken i frysen.

3. Vispa crème fraiche till hårt skum.

4. Blanda försiktigt yoghurt, vaniljsocker, strösocker och rårörda lingon i crème fraicheskummet.

5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

6. Värm upp mjölken i en kastrull. Lägg de urkramade gelatinbladen i mjölken. Rör tills gelatinet har smält.

7. Kyl ner mjölken en aning i vattenbad.

8. Blanda snabbt ihop mjölken med lingon- och yoghurtröran.

9. Fördela puddingen i efterrättsskålar, ca 1,2 dl per portion.

Servering:

Servera i efterrättsskålarna och dekorera med sockrade lingon.

Maria Kråik/Min franska äppelkaka

Ingredienser till åtta personer:

Deg:

8 dl vetemjöl, 480 g

200 g smör

0,5 krm salt

Fyllning:

8 syrliga äpplen

1 msk smör

1 msk råsocker

7 cl calvados

1 dl strösocker, 100 g

1 dl crème fraiche

25 g sötmandel, mald

3 äggulor

Gör så här:

Deg:

1. Gör en mördeg av mjöl, rumsvarmt smör och salt.

2. Sätt en plastfolie om degen och låt vila svalt i en timme.

Fyllning:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Skala och tärna 4 äpplen och koka dem tillsammans med smör och råsocker till en kompott.

3. Skär de 4 återstående, oskalade äpplena i tunna skivor och lägg dem i en skål.

4. Häll calvadosen över och strö 0,5 dl socker över, låt dra.

5. Kavla ut degen och klä en springform med den. Nagga den lätt med en gaffel.

6. Bred ut äppelkompotten över degen och placera äppelskivorna ovanpå.

7. Grädda 30 minuter i ugnen.

8. Blanda crème fraiche, mald sötmandel, 0,5 dl socker och äggulorna.

9. Häll smeten över äpplena och grädda ytterligare 15 minuter.

Servering:

Skär ut en tårtbit av kakan och ät den ljummen med ett glas calvados, ev kan man ta en skopa vaniljglass till.

Siv Nilsson/Ris á la Malta med saftsås

Ingredienser till fem portioner:

Risgrynsgröt:

2 dl grötris

4 dl vatten

0,5 tsk salt

7,5 dl mjölk

2 dl grädde

1 tsk vaniljsocker

apelsiner

Saftsås:

4 dl valfri röd saft

3 dl vatten

1,5 msk potatismjöl

1 dl färska/djupfrysta bär

Gör så här:

Risgrynsgröt:

1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.

Lägg på ett lock och låt det koka 10 min på svag värme, precis så att det kokar.

2. Tillsätt mjölken. Sänk värmen och låt gröten koka i 40 min.

Rör om ofta så att det inte bränns vid.

3. Låt kallna.

4. Vispa grädden och tillsätt vaniljsockret när den blivit tjock.

5. Skär apelsinerna i mindre bitar och blanda ner apelsin och vispad grädde i gröten.

Saftsås:

Koka upp saft, vatten och potatismjöl.

När första bubblan syns är saftsåsen klar.

Kyl ner.

Servering:

Blanda ner bären i saftsåsen och servera i dessertskålar.

Sara Rova/Äppelknyten

Ingredienser till fyra portioner:

4 stora äpplen

0,5 dl strösocker

2,5 dl vatten

Fyllning:

1 msk strösocker

1 tsk kanel

1 msk smör eller margarin

Pajdeg:

4 färdiga smördegsplattor ca 15 x 15 cm

Till pensling:

ägg

rårörsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Skala äpplena och tag ut kärnhusen.

3. Koka upp socker och vatten. Lägg i äpplena och koka dem utan lock tills de blir mjuka. Tag upp äpplena och låt dem svalna.

4. Blanda strösocker och kanel.

5. Ställ ett äpple på varje smördegsplatta och fyll i hålet med en blandning av socker och kanel. Lägg en klick smör eller margarin över. Vik upp degens hörn över äpplet och tryck till dem väl.

6. Ställ knytena på en smord form och pensla dem med ägg. Strö sedan över rårörsocker.

7. Grädda knytena i 175 grader ca 30-40 min, tills de blir gyllenbruna.

Servering:

Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.

Ulrika Rova/Toscapäron

Ingredienser till åtta portioner:

8 konserverade päronhalvor

Toscaglasyr:

70 g flagad mandel

100 g margarin

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Smält margarinet till glasyren i en kastrull.

3. Lägg i de övriga ingredienserna och koka upp under omrörning.

4. Låt päronen rinna av och lägg dem på ett ugnssäkert fat.

5. Skeda över toscaglasyren.

6. Grädda i ugnen tills ytan fått en vacker färg, ca 10 min.

Servering:

Servera med glass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om