Aini Karlsson/Lingonpudding
Ingredienser:
3 dl naturell yoghurt
2 dl crème fraiche
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
4 gelatinblad
0,5 dl mjölk
4 dl lingon (ska bli 2 dl krossade lingon, spara 1 dl hela bär)
Gör så här:
1. Krossa lingonen så att det blir 2 dl rårörda lingon. Spara 1 dl hela lingon till dekoration.
2. Sockra de hela lingonen genom att lägga socker på en tallrik, rulla lingonen i sockret och sätt tallriken i frysen.
3. Vispa crème fraiche till hårt skum.
4. Blanda försiktigt yoghurt, vaniljsocker, strösocker och rårörda lingon i crème fraicheskummet.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
6. Värm upp mjölken i en kastrull. Lägg de urkramade gelatinbladen i mjölken. Rör tills gelatinet har smält.
7. Kyl ner mjölken en aning i vattenbad.
8. Blanda snabbt ihop mjölken med lingon- och yoghurtröran.
9. Fördela puddingen i efterrättsskålar, ca 1,2 dl per portion.
Servering:
Servera i efterrättsskålarna och dekorera med sockrade lingon.
Maria Kråik/Min franska äppelkaka
Ingredienser till åtta personer:
Deg:
8 dl vetemjöl, 480 g
200 g smör
0,5 krm salt
Fyllning:
8 syrliga äpplen
1 msk smör
1 msk råsocker
7 cl calvados
1 dl strösocker, 100 g
1 dl crème fraiche
25 g sötmandel, mald
3 äggulor
Gör så här:
Deg:
1. Gör en mördeg av mjöl, rumsvarmt smör och salt.
2. Sätt en plastfolie om degen och låt vila svalt i en timme.
Fyllning:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala och tärna 4 äpplen och koka dem tillsammans med smör och råsocker till en kompott.
3. Skär de 4 återstående, oskalade äpplena i tunna skivor och lägg dem i en skål.
4. Häll calvadosen över och strö 0,5 dl socker över, låt dra.
5. Kavla ut degen och klä en springform med den. Nagga den lätt med en gaffel.
6. Bred ut äppelkompotten över degen och placera äppelskivorna ovanpå.
7. Grädda 30 minuter i ugnen.
8. Blanda crème fraiche, mald sötmandel, 0,5 dl socker och äggulorna.
9. Häll smeten över äpplena och grädda ytterligare 15 minuter.
Servering:
Skär ut en tårtbit av kakan och ät den ljummen med ett glas calvados, ev kan man ta en skopa vaniljglass till.
Siv Nilsson/Ris á la Malta med saftsås
Ingredienser till fem portioner:
Risgrynsgröt:
2 dl grötris
4 dl vatten
0,5 tsk salt
7,5 dl mjölk
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
apelsiner
Saftsås:
4 dl valfri röd saft
3 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1 dl färska/djupfrysta bär
Gör så här:
Risgrynsgröt:
1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om.
Lägg på ett lock och låt det koka 10 min på svag värme, precis så att det kokar.
2. Tillsätt mjölken. Sänk värmen och låt gröten koka i 40 min.
Rör om ofta så att det inte bränns vid.
3. Låt kallna.
4. Vispa grädden och tillsätt vaniljsockret när den blivit tjock.
5. Skär apelsinerna i mindre bitar och blanda ner apelsin och vispad grädde i gröten.
Saftsås:
Koka upp saft, vatten och potatismjöl.
När första bubblan syns är saftsåsen klar.
Kyl ner.
Servering:
Blanda ner bären i saftsåsen och servera i dessertskålar.
Sara Rova/Äppelknyten
Ingredienser till fyra portioner:
4 stora äpplen
0,5 dl strösocker
2,5 dl vatten
Fyllning:
1 msk strösocker
1 tsk kanel
1 msk smör eller margarin
Pajdeg:
4 färdiga smördegsplattor ca 15 x 15 cm
Till pensling:
ägg
rårörsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skala äpplena och tag ut kärnhusen.
3. Koka upp socker och vatten. Lägg i äpplena och koka dem utan lock tills de blir mjuka. Tag upp äpplena och låt dem svalna.
4. Blanda strösocker och kanel.
5. Ställ ett äpple på varje smördegsplatta och fyll i hålet med en blandning av socker och kanel. Lägg en klick smör eller margarin över. Vik upp degens hörn över äpplet och tryck till dem väl.
6. Ställ knytena på en smord form och pensla dem med ägg. Strö sedan över rårörsocker.
7. Grädda knytena i 175 grader ca 30-40 min, tills de blir gyllenbruna.
Servering:
Servera med glass, vaniljsås eller vispad grädde.
Ulrika Rova/Toscapäron
Ingredienser till åtta portioner:
8 konserverade päronhalvor
Toscaglasyr:
70 g flagad mandel
100 g margarin
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Smält margarinet till glasyren i en kastrull.
3. Lägg i de övriga ingredienserna och koka upp under omrörning.
4. Låt päronen rinna av och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
5. Skeda över toscaglasyren.
6. Grädda i ugnen tills ytan fått en vacker färg, ca 10 min.
Servering:
Servera med glass.