Ändringen innebär att en person som dödat ett rovdjur för att freda ett tamdjur ska anmäla händelsen till länsstyrelsen och inte till polisen vilket man tidigare gjort. Förändringen innebär att länsstyrelsen kommer att göra en första bedömning, och om det sedan finns misstanke om brott ska länsstyrelsen anmäla händelsen till polisen.
Första bedömning
- Att länsstyrelsens personal som har erfarenhet av och är kunniga inom jakt, lantbruk och rovdjursfrågorna gör en första bedömning när rovdjur gett sig på tamdjur innebär att djurägarens rättssäkerhet stärks och det är därför vi genomför denna förändring, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) i ett pressmeddelande.
Åke Wallin är rovdjursansvarig för fårägarna i Norrbotten med 180 tackor och 300 lamm som ska släppas ut i vår.
- Det är en chansning att ha dem ute. Rennäringen och fårskötseln drabbas värst av rovdjuren.
Han ser förändringen i jaktförordningen som en formsak, men tror att länsstyrelsens personal har bättre kunskap om djur.
- Egentligen spelar det inte så stor roll vem som kommer och tittar till. Men polisen har normalt sett inte lika stor kunskap om djur.
Wallin säger också att han fått lägga ned stora resurser för att försöka skydda sina djur.
- Tack och lov har vi inte varg, de är jobbiga. Tur också att man tillåter jakt. Ett steg i rätt riktning har varit att fler björnar får skjutas, de måste återfå respekten för människan, säger Wallin.