I en bransch och i en tid där det känns som att det nästan brukar tävlas i hur man kan återuppfinna den klassiska semlan så står Holms konditori fast vid att nytänkandet inte alltid är lika med bättre. Det snart 70-åriga konditoriet kommer inte att duka upp några extra påhittiga semlor under fettisdagen.
– Vi gör vår semla i princip så som vi alltid gjort och vi kommer nog inte laborera något mer med brödet eller fyllningen för att sticka ut, säger Rickard Hällqvist.
Han beskriver fettisdagen som en högtid olik någon annan för bagerier och konditorier. En kort säsong där intäkterna kan användas för att lappa ihop hålen för andra tider på året där siffrorna inte är lika kul att titta på.
– Det är fantastiskt, litegrann som en julafton nästan. Det är konditoriernas absolut största dag och har nog varit det under de senaste femtio åren skulle jag nog vilja påstå. Semmelperioden ger en bra grund för att täppa till andra hål, under hösten eller fattigjanuari.
– Ja, alltså hela bageriet står ju ekonomiskt på det, lägger Saba Hällqvist till.
Men under de senaste åren har de noterat att konkurrensen från de billigare alternativen på stormarknaderna känns av alltmer.
– Tyvärr märker vi ju att det är en nedåtgående trend att handla semlor från konditorierna. Man ser ju också varför när man går på Biltema och Coop och de där. Det är väl kanske i tiden då det är lågkonjunktur och folk har det lite sämre i plånboken. Då kanske det får duga med det där två-packet i butiken.
Med mindre än 24 timmar kvar till öppning under fettisdagen så noteras dock ingen direkt nedgång sett till aktiviteten i bageriet. Plåtar lastade med semlor springs med fram och tillbaka. Exakt hur många semlor som går åt under fettisdagen är dock en lite känslig fråga.
– Det är lite som att fråga hur mycket pengar man har på banken. Det frågar man inte om, men det är tusentals. Så är det, säger Rickard med ett skratt.
Trots att det inte kommer dukas upp några wraps eller tacosemlor i butiken så är Holms dock inte helt orubbliga i att kompromissa gällande semlans innehåll.
– Nej, jag har faktiskt sträckt mig så långt till att göra saffranssemlor under december. Sen om kunderna vill ha någon specialfyllning så gör vi det. Man säger inte till en kund att något är äckligt, säger Rickard.