Äntligen under tak

Jenny Dahlberg och Jorma Tervonen har flyttat in i ett rum i vandrarhemmet och slipper äntligen frysa i tältet.
Nu har paret återfått hoppet.
– Allt kommer att ordna sig. Jag ger aldrig upp, säger Tervonen.

Rummet är inte stort. Men det är varmt och rent och här kan Jorma Tervonen och Jenny Dahlberg slappna av. Nu hoppas de att de ska få en egen lägenhet.

Rummet är inte stort. Men det är varmt och rent och här kan Jorma Tervonen och Jenny Dahlberg slappna av. Nu hoppas de att de ska få en egen lägenhet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-10-24 18:31

Jenny Dahlberg, 36, och Jorma Tervonen, 53, visar med glädje upp sitt rum i vandrarhemmet. Det är inte stort, men ändå en stor skillnad mot att vara hänvisade till det tält de bott i sedan i somras.

I rumet finns en säng, ett bord och en byrå med en tv på.

– Det första vi gjorde när vi fick nyckeln var var att gå ner och sätta på bastun. Sedan duschade och bastade vi. Det var så härligt att få sova i rena sängkläder, säger Jarmo Tervonen.

"Kan teckentolka"

Jenny Dahlberg har träffat socialförvaltningen och nu ser det ut som om hon kan få jobb.

– Jag har vårdutbildning och kan teckentolka. Jag ska börja med en praktikplats.

Paret har tidigare fått erbjudande om en lägenhet i Råneå om de kunde få tag i en borgenär, men den fick de inte även om de hade ordnat allt. Nu har hoppet åter tänts om att det ska gå att få en bostad.

– Råneå hade inte varit några problem. Det går ju bussar hela tiden så vi kan ta oss till jobbet. Men först när jag har nyckeln i min hand vågar jag tro på det. Nu fungerar allt, jag är så glad att det börjar hända saker. Nu får vi väl ett hus också, säger Tervonen skämtsamt.

"Baka bröd och kakor"

De har plats på vandrarhemmet till drygt en vecka till. Sedan hoppas de på en lägenhet och de erkänner att de börjat tänka på hur det ska bli och börjat planera i tankarna.

– Det är viktigt att få rå sig själv. Jag älskar att baka bröd och kakor. Det är ekonomiskt också. Det var ju länge sedan jag bakade men jag har inte glömt recepten. De finns kvar i huvudet, säger Tervonen.

Jenny Dahlberg tror att det var artikeln i NSD som har hjälpt dem.

– Jag är säker på att det är tack vare er som vi har fått hjälp. Det tycker jag är trist, det ska inte vara så, säger hon.

– De har mycket att göra på socialen. Där kallas vi kunder. Varje handläggare har femtio personer att hjälpa. Det är mycket det så jag förstår att det blir pressat för dem ibland, säger Tervonen.

Landshövdingen hälsade aldrig på

Landshövdnigen var aldrig nere och hälsade på dem när de bodde nedanför residenset.

– Nej, det var han inte. Men husfrun kom och pratade med oss, säger Dahlberg.

Nu ska de ta ner tältet och frakta tillhörigheterna till ett förråd.

Silverringarna visar på att de är förlovade.

– Till sommaren blir det bröllop, säger Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om