Ask: Fallet Bergwall ska utredas

Regeringen har tillsatt en utredning i fallet Sture Bergwall. Enligt justitieminister Beatrice Ask måste det utredas hur det kunde bli så tokigt.

CAMPINGPLATSER. Beatrice Ask hoppas på att få träffa många människor på campingplatserna.

CAMPINGPLATSER. Beatrice Ask hoppas på att få träffa många människor på campingplatserna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-24 16:36

Justitieminister Beatrice Ask startade sin husvagnstripp i Luleå, målet är Almedalen kommande söndag. På sin väg till Almedalsveckan ska hon passera metropoler som Umeå, Sundsvall, Sveg för att hälsa på mamma, Orsa, Mora och Falun bland annat.

Innan avresan träffade hon den lokala presskåren vid hotell Nordkalotten och naturligtvis ville hon visa upp sitt färgglada ekipage.

– Vi ska stanna på en massa campingplatser och grilla. Jag hoppas verkligen att folk kommer fram till oss och vill prata. Det här är perfekt, att bo på hotell kostar för mycket, säger justitieministern med ett flin på läpparna.

NSD fick en kort pratstund med justitieministern innan sällskapet satte sig i sina bilar.

Hur ska man i framtiden förhindra att det som hände i fallet Sture Bergwall inte händer igen?

–  Vi har tillsatt en utredning i fallet Sture Bergwall som innehåller två delar, säger justitieministern och fortsätter:

– Hur kunde det bli så här tokigt och hur ska vi förhindra så att det inte händer igen.

Utredningen ska nu granska och redovisa rättsväsendets och vårdens agerande i samband med de brottmålsprocesser som ledde fram till att Sture Bergwall blev dömd för åtta mord. Beskrivningen ska omfatta både rättsväsendets, det vill säga åklagare, poliser, advokater, domstolar och sakkunniga, men också vårdens agerande – det vill säga Säters roll i ärendet.

Som särskild utredare har före detta riksdagsmannen för Folkpartiet, professor i statsvetenskap Daniel Tarschys utsetts. Han kommer att biträdas av lagmannen Mari Heidenborg, prof. em. Kjell Asplund, prof. Petter Asp, den norske specialrådgivaren Tor Langbach och rättssakkunnige Mikael Kullberg. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 29 januari 2015.

Du vill att påföljden för bland annat inbrott/stöld ska höjas, hur tänker du då?

– Det är ett allvarligt brott, ofta en fruktansvärd kränkning för målsäganden. Är det dessutom återfallsförbrytare är det allvarligare.

Men längre påföljd funkar ju inte i avskräckande syfte?

– Nää, men de begår inga brott när de sitter inne.

Svensk och finsk polis ska samarbeta i framtiden men det betyder att lagen delvis måste skrivs om, hur ser du på det?

– Jag ser mycket positivt på det här samarbetet. Vi kommer att lösa lagstiftningen, senast i juli 2016 när projektet ska vara klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om