2014 köpte några Anders Henriksson, tillsammans med några kollegor, tillbaka verksamheten när dåvarande huvudbolag, Sensia, gick på knäna ekonomiskt. Då fanns inte kraft att omedelbart dra igång en vårdcentral men nu är det dags.
Bolaget Hermelinen vårdcentral AB har bildats.
– Vi ska starta en vårdcentral i vårt Hermelinenhus. Vi tycker att vi har alla faciliteter och allt som behövs egentligen med sjukgymnaster, gym och läkarhuset som backup. Sedan ska vi naturligtvis ha helt egen personal i vårdcentralen, doktorer och sköterskor och allt som behövs. Det är en väldigt bra grej att ha en primärvårdsenhet i ett sådant här hus, säger Anders Henriksson som är styrelseordförande i det nya bolaget samt en av ägarna.
Per-Erik Mattsson blir vd.
Alla tillstånd ska komma på plats men förhoppningen är att dra igång till hösten.
– Vi har tänkt på det ganska länge, långt innan coronaeländet. Vi har planerat det i nåt års tid, säger Anders Henriksson.
När Sensia lade ner 2013 fanns 10 000 listade patienter i verksamheten i Luleå. Men Hermelinen kommer inte ha personal för en så stor verksamhet från dag ett.
– Det blir inte 10 000 listade på en gång, då kan vi dimensionera upp personal eftersom men vi måste givetvis ha några doktorer, sköterskor, undersköterskor och receptionister från början.
Redan nu pågår arbetet med att förbereda lokaler för vårdcentralen i Hermelinhuset på Sandviksgatan.
inda Frohm (M) är regionråd med ansvar för primärvård och närsjukvård.
– Jag har inte hunnit analysera det eller diskutera det politiskt men jag tycker att det är jätteroligt att man väljer att satsa i Norrbotten och på en hälsocentral, säger hon i en första kommentar.
Hon ser inga problem med ytterligare en vård- eller hälsocentral, däremot får regionen ytterligare en faktor att ha med i beräkningen framöver.
– Vi gör en ordentlig genomlysning av vår verksamhet, även närsjukvården och primärvården, och tittar på antalet hälsocentraler i olika orter och det är klart, det här är något som man behöver ta med sig när vi ska planera vår egen verksamhet, säger Linda Frohm.
Kan det bli tal om att lägga ner någon hälsocentral i Luleå om det öppnar en ny som lockar många?
– Nja, inte lägga ner men vi har tittat och funderat på om man kan göra sammanslagningar och det här gör ju att vi får ytterligare en. Man behöver ta med det i den struktur vi ska ha i vår egen regi.