Inom Kriminalvårdens transportenhet, NTE, finns det i dag åtta anställda stationerade i Luleå. Samtliga berörs nu av avtalsbråket.
Upprinnelsen till stridigheterna mellan, i det här fallet fackförbunden Seko och Saco med Kriminalvården som motpart, är i att Kriminalvården vill att avtalet inom fackförbundet ST (Statstjänstemännen) och offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, ska gälla.
Arbetsgivaren har under lång tid velat riva upp det avtal som slöts 1997, men utan att få gehör av de fackliga organisationerna Seko och Saco.
– Vi har suttit i de här förhandlingarna, men vi har inte kommit någonstans. Och vi står väldigt långt ifrån varandra, säger Lars-Inge Ehrenholm, Sekos ordförande inom NTE.
Förhandlingarna kraschlandade tidigare i år. Efter det har parterna vitt skilda uppfattningar om av vad som gäller.
Lars-Inge Ehrenholm menar att något avtal aldrig har sagts upp.
– Arbetsgivaren hävdar att vi har frånträtt förhandlingarna, med det har vi inte gjort. Vi fick en fråga – och vi vill ju ha kvar TPT-avtalet, säger Ehrenholm.
Med ett nytt avtal vill Kriminalvården bland annat införa nya arbetstider. I dag arbetar personalen 06.00-21.00.
I ST:s avtal sträcker sig arbetstiden från 00.00-24.00.
– Vi anser att det avtal som är tecknat, att det är ett rent arbetsgivaravtal. Det är arbetsgivarbeslut på varje punkt. Och detta kan vi inte gå med på som fackförening, givetvis, säger Lars-Inge Ehrenholm.
Kriminalvården vill även förändra beslutsgången när det gäller schemaläggning. Att besluten ska tas av arbetsgivaren.
– Då kan de ändra scheman för våra medlemmar, mer eller mindre, när det passar dem. Så kan vi inte ha det. Det blir väldigt svårt för människor för att få ihop sitt liv när arbetsgivaren talar om att du ska kunna jobba när som helst på dygnet.
Kriminalvården vill också korta ner vilotiden för personal som transporterar människor till andra länder.
– Jag tycker det är dåligt av arbetsgivaren att inte kunna komma överens med båda facken, så att alla blir nöjda, säger en NTE-anställd i Norrbotten som vill vara anonym.
Kriminalvården har en annan bild av läget.
– Vår uppfattning är att avtalet är tillämpligt och att det är nödvändigt för att vi ska klara vårt uppdrag att utföra transporter dygnet runt, säger Johan Mellbring, chef på NTE, till Sekotidningen.
Centrala förhandlingar kommer inom kort att hållas. Sekos avtal löper ut 1 november.