Bakterielarmet: "Ökar snabbare än förväntat"

Problemet med resistenta bakterier blir allt större i Norrbotten. Det visar färsk statistik för 2014. Här är smittskyddsläkarens bästa råd för hur du skyddar dig mot superbakterierna.

SUPERBAKTERIER. MRSA är en av de resistenta bakterierna som sprider sig i Norrbotten och kan orsaka svårbehandlade infektioner.

SUPERBAKTERIER. MRSA är en av de resistenta bakterierna som sprider sig i Norrbotten och kan orsaka svårbehandlade infektioner.

Foto: Extern

LULEÅ2015-01-20 14:58

Enligt landstinget ökade antalet fall med resistenta bakterier med 37 procent i Norrbotten i fjol.

Totalt registrerades exakt 200 fall fördelade på bakterierna staphylococcus aureus (MRSA), enterobacteriacae (ESBL), enterococcus faecium(VRE) och pneumokocker.

– Vi vet om att det här är ett bekymmer som blir allt större, så att antalet fall ökar är ingen överraskning. Men min bedömning är att ökningen går snabbare än förväntat, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.

I Norrbotten finns dock ännu inga bakterier som är totalt resistenta.

– Nej, det finns antibiotika som biter på alla de som vi har.

Smittspridningen har förändrats sedan resistenta bakterier blev ett problem på allvar i länet på 1990-talet.

– Då skedde den största smittspridningen inom vården. I dag har vi fått bukt med den biten, även om vi givetvis behöver bli ännu bättre.

I stället menar Anders Österlund att det vilar ett allt större ansvar på den enskilde individen att se till att man inte smittas av dessa bakterier. Smittskyddsläkaren delar ut goda råd till norrbottningarna:

1) Ifrågasätt medicinen.

– Om man är sjuk och får antibiotika av sin läkare så kan man fråga en extra gång om det verkligen behövs. Det finns allvarliga fall där man måste få antibiotika, men många gånger så läker sjukdomen ut ändå, fast det tar längre tid. Frågar man läkaren så skickar man en signal att det går bra att vänta med antibiotika, säger Österlund.

2) Handla lokalt.

– Många resistenta bakterier får vi i oss med livsmedel. Exempelvis har allt kött bakterier på sig efter slakt, och köper vi kött från länder där man använder mycket antibiotika i sin livsmedelsproduktion så ökar risken att det innehåller resistenta bakterier. Nästan alla länder söder om Sverige använder mycket antibiotika, så mitt råd är att handla lokalproducerat i så stor grad som möjligt.

3) Var extra noga utomlands.

– Man måste ju äta, även när man är utomlands. Det man ska se till är att vara noga med handhygienen, gärna tvätta händerna med handsprit när man kommer hem till hotellet. Man ska vidare se till maten man äter ska vara ordentligt upphettad. Vid riktigt höga temperaturer dör de här bakterierna nämligen. Därför är jag ingen förespråkare av gourmetköket, där allting är rött...

RESISTENTA BAKTERIER

Resistenta bakterier överlever behandling med till exempel penicillin eller andra antibiotika. Ända sedan det första penicillinet började användas i slutet av andra världskriget har bakterier utvecklat sätt att skydda sig mot läkemedlen. Resistensen kan se ut på olika sätt. Bakterier kan till exempel förstärka sina cellmembran så att läkemedel inte kommer in i cellen. Ett annat sätt är att bakterierna skapar proteiner som slår tillbaka mot antibiotika och förhindrar dem från att ha effekt.

Källa: Forskning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om