Patrik Juhlin säger att bränderna ökar markant vid tredje och fjärde advent.
– Då har ju några av ljusen brunnit ner en bit och är närmare mossan eller vad som nu finns i adventsstaken, säger Patrik Juhlin.
Han säger vidare att när det gäller flerfamiljshus är brandorsakerna oftast relaterade till spisen där det görs julmat.
– Lämna inte något brännbart vid spisen, uppmanar han.
Andra saker som är viktiga om man bor i lägenhet. Patrik Juhlin säger att om man upptäcker att det är rök i trapphuset ska man omedelbart stänga dörren och gå tillbaka in i lägenheten.
– Det kan brinna i en annan lägenhet och det har kommit brandrök ute i trapphuset. Gå tillbaka till lägenheten och stäng dörren. Brandrök är livsfarlig, två inandningar kan göra att det slutar illa, säger Patrik Juhlin.
När det gäller villor är det en annan typ av faror som lurar.
– Eldstäder, öppna spisar. Ofta är det så att man eldar för mycket och med fel sorts ved. Veden ska vara torr. Är den inte det så blir förbränningen ofullständig och det bildas en rad restprodukter som fastnar i rökkanalen och som kan börja brinna, en så kallad soteld. Normalt är rökrören gjorda för 450 grader, vid en soteld kan temperaturen i rökkanalen stiga till uppemot 1 000 grader.
Patrik Juhlin säger vidare att det är bra om man läser bruksanvisningarna från den kamin man har köpt, där ser man vad kaminen går för.
Han rekommenderar också att elda max tre kilo per timme under fyra timmar, sedan ska man låta kaminen vila i fyra timmar.
Patrik Juhlin rekommenderar att gå in på Eldaratt.se och på Dinsakerhet.se för att få instruktioner på hur man använder sin kamin.
Han vill också nämna en sak gällande värmeljus.
– Värmeljus ska inte stå ihop, flera tillsammans kan orsaka att de antänder varandra, det blir som en liten explosion.
Han tycker också att det är viktigt att vuxna involverar barnen i säkerhetstänket.
– Ge barnen uppgifter, till exempel en plats där man samlas om det skulle börja brinna. Det kan bli så att barn blir rädda och vill gömma sig om det är allvarligt.
Sedan är det ju det där med brandvarnare.
– Alla bör ha en brandvarnare på, om man bor i villa, varje våning. Se också till, ungefär en gång i kvartalet, att batteriet i brandvarnaren är okay.
Juhlin önskar också att alla köper en pulversläckare.