Barn läser högt – för hunden

Östra skolan ska ta hjälp av människans bästa vän med lästräningen för elever med lässvårigheter. Barnen får läsa högt för en hund istället för en fröken.

BÄSTIS. Människans bästa vän ska hjälpa barnen med lästräningen.

BÄSTIS. Människans bästa vän ska hjälpa barnen med lästräningen.

Foto: Junge, Heiko

LULEÅ2015-01-27 06:03

Högläsning är viktig för barns läsutveckling. Samtidigt kan skolans miljö vara stressig och lärarens närvaro kan orsaka nervositet. Då kan en läshund hjälpa till. Den bidrar med lugn och trygghet och lyssnar – utan att kritisera.

Rektor Sven-Erik Molin på Östra skolan har i samarbete med bibliotekschef Lena Lundberg sökt projektpengar från barn- och utbildningsförvaltningen för att på höstterminen ta in hundar i undervisningen av de allra yngsta barnen.

– Det handlar om barn i förskoleklass och i årskurserna 1, 2 och 3. De ska få läsa för en glad okritisk hund. I USA finns det 2 000 läshundar i skolorna och forskning visar att högläsningen upplevs roligare och blir bättre. Det kan vara jobbigt att läsa inför vuxna som kommer med påpekanden. Hunden lyssnar bara snällt.

I Finland finns det också läshundar i skolor. Så här berättar en specialbibliotekarie och matte till läshunden Börje, Raisa Alameri, på en sajt på finska internet:

– Börje älskar att lyssna på berättelser. Han lindrar stressen och får pulsen att sjunka hos barn med lässvårigheter. De får känslan av att de duger.

Duons arbetsplats är Sellbo bibliotek i Alberga, Esbo.

Barn som lider av dyslexi träffar matte Raisa Alameri och hunden Börje vid fem tillfällen. Lästiden varierar mellan tio och 15 minuter. Kel, borstning och fotografering ingår. Raisa Alameri tar ofta fram en stickning och sätter sig en bit ifrån under läsningen.

Projektet på Östra skolan, som ska pågå i tre år, ska förberedas nu under vårterminen. En tanke är att locka pensionerade lärare som är hundägare att komma med sina hundar några gånger i veckan. En speciell lokal ska iordningsställas. En handledare ska skriva en rapport och Luleå tekniska universitet ska följa upp projektet.

Sven-Erik Molin berättar att Luleå kommun har avsatt pengar för att stimulera samarbete mellan olika förvaltningar. Anledningen till att kulturförvaltningen vill vara med i läshundsprojektet är att barn läser böcker i mindre utsträckning nu än tidigare, att vuxna läser mindre för sina barn nu än tidigare och att det lånas färre barnböcker på bibliotek nu.

Beslut om huruvida projektet tilldelas de sökta pengarna tas på barn- och utbildningsnämndens möte på torsdagen. Arbetsutskottet som har förberett ärendet har sagt ja. Det brukar tyda på att det också blir ett ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om