– Det är beklämmande. Det känns som att det här paret har fallit mellan stolarna.
Hon tycker det är obegripligt att de har hamnat i den situation de nu befinner sig i, utan att någon har kunnat hjälpa dem till rätta i ett tidigare stadium.
– Vi har ju en omsorg både för kvinnan, men också för det ofödda barnet och där måste alla försöka hjälpas åt, både sjukvård, mödravård, psykiatri och socialtjänst. Man kan inte skjuta över det på någon annans bord.
Enligt socialtjänsten i Luleå finns det inga särskilda regler som skyddar ett ofött barn.
– Ett barn är ett barn först när det är fött. Fram tills dess är det ett foster och vi har svårt att gå in med tvångsåtgärder gentemot gravida kvinnor utifrån de lagar vi har idag, säger Marie Öhman, enhetschef på försörjningsenheten.
Vad de kan jobba med är motiverande samtal och stöd och hjälp att komma ifrån sitt missbruk på frivillig väg.
Däremot är de att alltid mer generösa när det gäller gravida kvinnor vad gäller matpengar och boendelösningar, berättar hon.
Att socialtjänsten ska hjälpa till med ett gemensamt boende är ingen självklarhet.
– Ibland måste man jobba med individuella lösningar, för att var och en behöver hjälp med sina egna svårigheter – så att de senare ska kunna skapa ett liv tillsammans som är mer fungerande. Det kan också vara svårt att erbjuda gemensamma insatser för par när det gäller vård och behandling. Det är till exempel inte så många HVB-hem som tar emot par.
För att få försörjningsstöd måste man vara aktivt arbetssökande eller vara sjukskriven med läkarintyg – vilket inte alla uppfyller. Matpengar kan man däremot alltid få.