Bernhardsson: "Jag har inte gett upp"

Kontakten med Vattenfall är bruten, men han vägrar använda ordet svek. Nu talar kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) ut om kampen för att rädda de hotade jobben i Jokkmokk.

VIKTIGT SAMHÄLLE. "De besked jag fått av statsministern och näringsministern förpliktigar", säger Robert Bernhardsson.

VIKTIGT SAMHÄLLE. "De besked jag fått av statsministern och näringsministern förpliktigar", säger Robert Bernhardsson.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2016-12-08 14:51

– Jag har absolut inte gett upp. Min förhoppning är fortfarande att Vattenfall funderar igenom om det här är något de kan stå för och återkommer med ett konstruktivare förslag.

Tanken har tidigare varit att man ska göra ett gemensamt uttalande, berättar Bernhardsson. Han hade hoppats på ett positivt besked om de 40 hotade jobben vid Vattenfall accounting vid det hastigt sammankallade mötet i Luleå på onsdagen.

Men i stället blev det tvärt om.

– Vattenfall var tydliga med att man jobbar vidare med outsourcingprojektet och då tar vi en paus i diskussionen. Vi har haft kontakt i stort sett varje vecka sedan augusti och det här var inte vad jag hoppats på. Man hade kunnat tänka sig att Vattenfall haft några olika alternativ att presentera för att trygga arbetstillfällena i stället för att successivt öka stressen och pressen på de anställda. Jag hoppas att Vattenfall förstår vad medarbetarna i Jokkmokk känner och upplever nu.

Läs mer: Ställde in möte för att träffa Vattenfall

När planerna kom fram i ljuset i slutet av sommaren agerade Bernhardsson – mot högsta nivå.

– Jag har haft ett långt möte med statsministern. Jag har suttit en timme med näringsministern och hans medarbetare tillsammans med S-distriktets ordförande. Jag har träffat Vattenfalls högsta ledning med koncern-vd, vd för vattenkraft, HR-direktör och finansdirektör, säger han.

Dessa träffar låg till grund för att han under hösten uttalade sig i mycket positiva ordalag om dialogen och framtiden. Det framkom mellan raderna att Vattenfall snarare skulle stärka sin verksamhet i Jokkmokk.

– Vattenfall har en bred verksamhet med enorma möjligheter och jag tycker att jag fått tydliga besked om att Jokkmokk är viktigt för Vattenfall. Rent av centralt. Sverige och regeringen har stakat ut riktningen mot 100 procent förnyelsebar el och kärnan till det finns i Jokkmokk.

Kopplingen till att göra investeringar är mycket tydlig, anser Bernhardsson.

– Självklart finns en förväntan att man ska jobba med social hållbarhet och ett levande samhälle. De besked jag fick av statsministern och näringsministern förpliktigar.

Läs mer: "Har inte fått veta något"

Trots dessa möten och trots att Bernhardsson anser att den planerade jobbflytten är ett brott mot en överenskommelse med kommunen och facken vill han inte använda ordet svek. I stället talar han om "ett gupp på vägen".

– Det är väl sån jag är som människa. Det kommer en dag i morgon också och jag vill vara konstruktiv. Men det har inte alltid varit lätt att nå fram till Vattenfall. Och det finns en stolthet i Jokkmokk över Vattenfall och vad man bidrar med till Sverige och därför är det här väldigt utmanande.

Vad hoppas du ska hända?

– Att man kommer fram till att Vattenfall accounting är konkurrenskraftig i pris och kvalité. Om man ändå går vidare hoppas jag att det aktuella företaget etablerar sin verksamhet i Jokkmokk. Jag hoppas också att Vattenfall ska utöka sin verksamhet i Jokkmokk, givetvis utifrån affärsmässiga grunder.

Sedan tidigare drivs ett projekt om att samlokalisera Vattenfalls alla enheter till en lokal i Jokkmokk.

– Det har pågått i tio år. Kommunen har lagt 200 000 i förprojektering och tagit fram en lokal i anslutning till där länsstyrelsen finns i dag. Vattenfall har haft erbjudandet i över ett år men går inte vidare.

Varför förhalar man det, tror du?

– Vet inte. Jag konstaterar bara att det är så. Man känner sig liten mot det här stora bolaget och jag blir besviken. Vattenfall borde veta att man värderas utifrån vad man gör, inte vad man säger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om