- Vi var mycket eniga, förklarade jurymannen litteraturkritikern Bengt Höglund i en alltför ordrik framställning om varför valet fallit på just Lillpers. Det handlade om "inte provinsiell", "allmängiltig", "lokala rötter", "centralt författarskap", "om människans inre liv", innan kulturnämndens ordförande Omar Jakobsson en halvtimme senare fick ordet och möjlighet att överlämna priset.
- Erik Lindegren är en av landets främsta lyriker. Priset är viktigt för Luleås kulturella identitet. Nu är du en del av vår kulturella identitet, sade en betydligt mera kortfattad Jakobsson och överlämnade priset på 100 000 kronor till Birgitta Lillpers.
I tacktalet tog hon ner lyriken från litteraturkritikerns svindlade höjder till herrskjortsrealism, hur en bekant till henne skulle sprätta upp en herrskjorta som Lillpers sytt.
- Hon förklarade att den som sytt så ordentligt skriver nog på samma sätt, berättade Birgitta Lillpers.
Hon liknade sedan skrivandet vid sömnad, att skära till och foga samman det tillskurna. Detaljerna är också viktiga, att knapphålen blir rätt.
Och ska skjortan bli fin krävs det tid och koncentration. Birgitta Lillpers var tacksam för det pris hon fått, att det ger henne möjlighet att skapa det som kräver tid och koncentration.