Forskningsprojektet, som ingår i det övergripande projektet Animal sense, är ett samarbete mellan Sverige och Norge där Umeå universitet, Svenska samernas riksförbund och Norsk institut för bioekonomi är några av parterna, skriver Västerbottens folkblad.
– Jag färdas själv mycket på vägarna och har sett de problem som finns både från renskötarnas och bilisternas sida. Vi tänkte att den här tekniken kanske kan användas för att minska renpåkörningarna. Vi har förvånats över hur lite som har gjorts på området, säger Jan-Åke Olofsson, delprojektledare för Animal Sense som arbetar vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Umeå universitet, till VF.
Tanken är att utrusta renarna med en radiosändare med en räckvidd av 50-150 meter, samt att fästa blinkanordning på plogpinnar. När renarna närmar sig vägen börjar plogpinnarna att blinka.
Malå sameby deltar från svensk sida i projektet, som startar till hösten. Det ska sedan utvärderas våren 2017 och vidareutvecklas till ett större test med 1000 renar i både Norge och Sverige året därefter.
Projektet brottas dock med ett antal utmaningar. Bland annat krävs batterier som klarar sträng kyla och har lång livstid.
– Vi måste ha ett system som inte blir för komplicerat. Det ska fungera i renskötarnas vardag och framförallt ska det ske till en rimlig kostnad, säger Olofsson till VF.
Även järnvägen är hårt drabbad av renpåkörningar. Tekniken kan vara användbar för att minska dessa olyckor också, men varningen måste då komma betydligt tidigare, menar Olofsson.