Bok om unga i Norrbotten
Hur mÄr ungdomar i Norrbotten? Och vad görs för att förbÀttra deras hÀlsa? Med de frÄgorna i bakfickan begav sig tre landstingspolitiker ut pÄ en rundsresa i lÀnet.
Hur mÄr unga i Norrbotten? Ganska bra, enligt landstingspolitikerna Agneta Granström, Monica Carlsson och Britt Westerlund. De visar upp en ny bok som belyser folkhÀlsoarbetet runtom i Norrbotten.FOTO: Bengt-à ke Persson
Foto: Bengt-Ă ke Persson
i Norrbotten under hösten 2007.
Ut i verkligheten
Syftet med resan var att möta ungdomar "bortom statistikens tabeller och diagram", och ta del av hur de mÄr.
- Vi klev ut ur styrelserummet och ut i verkligheten. Det var vÀldigt nyttigt, sÀger Westerlund.
Trion berÀttar entusiastiskt om resultatet av deras resa: en fÀrgstark bok med titeln "Att vara ung i Norrbotten".
I den berÀttar ungdomar, vÄrdpersonal och kommunanstÀllda om hur de arbetar för att förbÀttra folkhÀlsan i sin kommun.
- Vi har valt att lyfta fram goda exempel. Boken ska vara ett sÀtt att sprida idéer pÄ mellan kommunerna, sÀger Granström.
- Vi ville ocksÄ stimulera arbetet med folkhÀlsa ute i kommunerna och fÄ till stÄnd lokala folkhÀlsorÄd i alla kommuner, sÀger Agneta Granström.
LandstingsrÄden svarar att Norrbottens ungdomar mÄr ganska bra jÀmfört med övriga riket. Men det finns en hel del arbete att göra nÀr det gÀller folkhÀlsan.
Ett vÀxande problem bland skolbarnen Àr fetma och övervikt (se faktaruta).
GÀllivare Àr inget undantag.
Erbjuder viktprogram
- Statistik som vi förde visade att en tredjedel av vÄra tioÄringar har övervikt eller fetma och att var Ättonde fyraÄring Àr överviktig, berÀttar Vanja Söderberg, vÄrdchef vid Lapplands barnklinik i GÀllivare i boken "Att vara ung i Norrbotten".
En av GÀllivares lösningar pÄ fetmaproblemet Àr att erbjuda överviktiga barn att vara med i ett viktprogram. DÀr fÄr bÄde barn och förÀldrar lÀra sig mer om kost, motion och svÄra frestelser.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!