Bostäder, nattliv och trygghet – det krävs för att stanna i Luleå

Luleå kommun söker svar på hur staden ska växa och blomstra till 2040 och frågar nu unga om råd.
– Man känner sig inte riktigt trygg, säger gymnasieeleven Linnea Lundmark.

"Om det skulle vara säkrare", svarar Linnea Lundmark på frågan om hon kan kunna tänka sig att bo i Luleå även efter gymnasiet.

"Om det skulle vara säkrare", svarar Linnea Lundmark på frågan om hon kan kunna tänka sig att bo i Luleå även efter gymnasiet.

Foto: Märta Kero

Luleå2025-04-09 00:01

En mörk och en ljus framtid för Luleå, en dystopi och en utopi, det är visioner som gymnasielever får spekulera kring i en serie workshops. 

– Tanken är att ge unga en röst i samhällsomställningen med nya industrietableringar och mycket folk som ska flytta till Luleå, säger Åsa Koski, strateg inom social hållbarhet och barns rättigheter på Luleå kommun.

– Vi har ju utmaningen med att just unga kvinnor flyttar härifrån och hur kan vi då i Luleå kommun göra för att de ska vilja stanna eller flytta tillbaka?

undefined
Mariana Vnuk från kommunikationsbyrån Oh My förklarar för gymnasieelverna hur workshopen går till.
undefined
Åsa Koski är strateg inom social hållbarhet och barns rättigheter på Luleå kommun.

Linnea Lundmark flyttade till Luleå från Arvidsjaur för att läsa hotell- och turismprogrammet på gymnasiet. Hon skulle kanske kunna tänka sig att bo i Luleå även efter gymnasiet, men efterlyser mer trygghet.

– Om det skulle vara säkrare, man har ju hört väldigt mycket om olika områden att det är mycket kriminellt, så man inte känner sig riktigt trygg, säger Linnea Lundmark.

Liv Rynbäck går också hotell- och turism men har andra tankar om vad hon saknar.

– Fler bostäder för det är jättebrist på bostäder tycker jag, man får typ inga lägenheter. Så fler hyresrätter och billigare hyra. 

undefined
"Man får inga lägenheter", säger gymnasieelven Liv Rynbäck som vill se mer bostäder om hon ska överväga att bo kvar eller återvända till Luleå i framtiden.

Även utbudet av jobb och fritidsaktiviteter är viktigt när Liv Rynbäck ska välja var hon vill bo. I Luleå skulle hon vilja se mer gratisaktiviteter och saker att göra på helger och kvällar.

– Fler olika klubbar och barer men också alternativ för de som inte fyllt arton ännu, så att de kan komma ut och träffas, fortsätter hon.

undefined
I september sammanfattas projeket Rethink youth lab med en utställning där beslutsfattare och andra ska kunna ta del av gymnasieeleveras tankar om Luleås framtid.
undefined
På workshopen får gymnasieeleverna bland annat skapa serier från framtiden.

På workshopen får gymnasieeleverna testa "spekulativ design" och skapa bland annat löpsedlar och seriestrippar från framtiden, och en möbel att hänga i på stan. Spekulerandet handlar om att ta fram föremål som kan få människor att börja diskutera, säger Åsa Wikberg-Nilsson, professor i design vid Luleå tekniska universitet. 

– Det handlar om att utforska olika framtidsscenarier så att man kan göra mer informerade val idag, säger Åsa Wikberg-Nilsson.

undefined
Åsa Wikberg-Nilsson är professor i design vid Luleå tekniska universitet. Hennes forskningsområde kallas "co-design" och handlar om hur man kan skapa saker och miljöer tillsammans.

Projektet kallas "Rethink youth lab" och görs av Luleå kommun, Luleå tekniska universitet (LTU) och kommunikationsbyrån Oh My.

I september är tanken att bjuda in beslutsfattare och andra från kommun, näringsliv och civilsamhälle till en utställning där de får se och samtala kring de tankar och föremål som gymnasieeleverna skapat i projektet.

– Hur lyckas vi med samhällsomställningen och vad händer med miljön och människorna ifall vi inte lyckas? Vi som vuxna har ju absolut inte alla svaren, säger Åsa Koski på Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!