Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Luleå tekniska universitet har i samarbete med Århus universitet i Danmark och Warwicks universitet i Storbritannien lyckats bestämma strukturen på de små partiklar av äggviteämnen som orsakar Alzheimers sjukdom, när de är som mest aggressiva och farliga.
– Vi har fått fram hur äggviteämnet amyloidbeta ser ut i strukturen när det är som farligast för hjärnan. Kunskapen underlättar mycket när läkemedel ska utformas så att de träffar rätt och förgör partiklarna av äggviteämnen innan de orsakar Alzheimers sjukdom. Våra forskningsresultat kommer att få stor betydelse för möjligheten att ta fram effektiva läkemedel, säger Oleg Antzutkin, professor inom gränsytors kemi på Luleå tekniska universitet.
Det är när äggviteämnet amyloidbeta når stadiet av små partiklar som kallas oligomerer, innan de klumpar ihop sig till plack i hjärnan, som de är som farligast och dödar hjärnans nervceller.
Forskningsresultatet om oligomerernas struktur gör det möjligt att utveckla effektiva läkemedel mot Alzheimer. Nu vet man vad det är för typ av fiende som ska angripas. Forskningssamarbetet mellan de fyra universiteten kommer att fortsätta. Forskarna ska bland annat testa effekten av gurkmeja.
– Det finns forskning som tyder på att curcumin och curcuminliknande molekyler som finns i den indiska kryddväxten binder sig till oligomerer och bromsar deras giftighet innan de skadar hjärnans nervceller, säger Oleg Antzutkin.