Hittills har vintern varit ganska skonsam för älgarna. I stället för töväder var och varannan dag så ligger snön kvar på marken.
– Älgarna har en ganska bra vinter när det är kyla utan att det blir plusgrader. Då blir det inte skare och skarpt och hårt i marken, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på jägareförbundet i Norrbotten.
Men när snödjupet ökar och det blir svårare för älgarna att komma åt attraktiv mat så som blåbärsris och lingonris vandrar de ibland in i bostadsområdena.
– De övergår till kvistbete på vinter och går då gärna över till trädgårdarna där det är godare mat så som äppelträd och goda buskar. Snödjupet är egentligen inget problem för dem, de är anpassade för det.
Den torra sommaren däremot var bekymmersam för älgarna. Jägareförbundet i Norrbotten uppmanade jägarna inför jakten att skjuta bort små kalvar då de skulle få svårt att klara vinter och bli sämre avelsdjur i framtiden.
– Men när man tittar på statistiken så ser det inte ut som att jägarna gjort det. Det finns en diskussion inom jägarkåren att det känns lite övermage att skjuta riktigt små kalvar då jägarna inte får ut så mycket av det. Men vi har heller inte haft så stora problem som i de torra områdena i södra Sverige.
Han säger också att de änu inte fått rapporter om kalvar som svultit ihjäl samtidigt är de värsta månaderna i mars/april innan grönskan kommer.