Brasiliansk kampkultur i Spegelsalen

Capoeira var länge en förbjuden kampkonst. Inte förrän på 30-talet blev det legitim och är nu är det en kulturtradition i Brasilien. I helgen besökte Emmi Kaasalainen Luleå för att lära ut capoeira.

Ammi Kaasalainen och Simja Lempinen har ägnat sig år capoeira förr.

Ammi Kaasalainen och Simja Lempinen har ägnat sig år capoeira förr.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2019-02-03 15:52

Emmi Kaasalainen, 40, är född och uppvuxen i Helsingfors, Finland. Hon berättar att hon har bott i Brasilien i 17 år, dels i Salvador de Bahia men också i Sao Paulo. Nu är hon på visit i Luleå för att träffa sin lillasyster Hanna Kaasaleinen, 39 år.

Under tiden i Luleå passas systrarna på att lära ut capoeira som är en afrobrasiliansk kulturtradition och kampkonst med inslag av musik, sång, dans och filosofi som utvecklades av afrikanska slavar i Brasilien. Historien säger att capoeira kommer ur traditionella afrikanska kamparter som slavarna maskerade i form av dans, då de var förbjudna att utöva och träna dem.

Capoeira är ingen söndagspromenad, bara uppvärmningen fick en att chippa efter luft.

– Det kan gå hett till ibland, jag har brutit både näsan och revben, säger Emmi Kaasalainen.

Simja Lempinen från Luleå har sysslat med capoeria i flera år.

– Mitt capoeiranamn är Cameleira. Det började i Stockholm då jag tränade under en brasiliansk mästare, säger Simja Lempinen.

Simja Lempinen säger att capoeira för honom är hälsa, livskvalitet och kampglädje.

Själva kampdansen karaktäriseras av konstant rörelse, svepande och cirklande slag och sparkar med mycket handstående, volter och hjulningar.

I lördags var det premiär och lördag om en vecka kommer de finska systrarna att öppna Spegelsalen på nytt för de som är nyfikna på capoeira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om