Brist på fritidspedagoger oroar

Inga behöriga sökande till tjänster och ingen utbildning i Luleå. Bristen på fritidspedagoger får konsekvenser.

Anna Vikström, Lulrå tekniska universitet.

Anna Vikström, Lulrå tekniska universitet.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2018-08-29 05:30

I Luleå lades utbildningen till fritidspedagog ner 2011, den närmaste finns i Umeå. Nu saknar Luleå kommun tio fritidspedagoger.

Bo Eriksson, ordförande i Lärarförbundet, säger att det behövs fritidspedagogutbildning i Luleå och påpekar att det nästa sommar blir legitimationskrav för dem.

– Det är enda chansen. Men ska det lösa sig behöver fritidspedagogerna också ha bra förutsättningar. Vi får signaler om att kommunen drar in planeringstid för att det inte finns folk, säger han.

Också kommunen önskar utbildning i närheten.

– Det hade underlättat möjligheten att rekrytera fritidspedagoger, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå

Trots bristen har kommunen hög andel högskoleutbildad personal på fritidshemmen, ungefär 70 procent, riksgenomsnittet ligger på 43 procent, säger hon.

– Det kan vara så att vi får inrikta oss på att ha en fritidspedagog med ansvar och sedan fritidsassistenter anställda. Det är viktigt att det blir kontinuitet, obehöriga får inte fast anställning. Hittills har det varit så att fritidshemmen får pengar som om alla anställda där är fritidspedagoger. Men verkligheten ser inte ut så, en tredjedel är fritidsassistenter. Den andelen kommer förmodligen att öka, det är helt klart, säger Enbuske.

Men att universitetet bara skulle starta en utbildning verkar inte gå så enkelt.

Anna Vikström, utbildningsledare vid Luleå tekniska universitet, säger att anledningen till att utbildningen inte finns i Luleå är att universitetet saknar examinationsrätte.

– Vi har inte någon forskarutbildning på fritidsområdet och därför kan vi inte ha utbildning till fritidspedagog. När någon norrbottning ringer och vill utbilda sig till fritidspedagog säger jag till dem att ringa Umeå och be dem starta en distansutbildning.

Vid Luleå tekniska universitet ges grundlärarutbildningen på distans.

– Att bo kvar på sin hemort är en förutsättning för många av våra studenter där. Det skulle vara bra även för att lösa problemet med fritidspedagogerna.

Kommunen har fått pengar för att anställa fritidshemsutvecklare. Fritidspedagogen Per Aronsson är en av dem.

– Vi ska synliggöra fritidshemmen, höja kvalitén och hjälpa till att implementera läroplanen, säger han.

Aronsson trivs med sitt fritidspedagogsjobb.

– Det är ett utmanande och varierat arbete. Vi jobbar med barn och ungdomars utveckling och att hjälpa dem att nå målen i skolan. Vi jobbar ju med det på ett annat sätt än skolan, mer med den sociala biten och lite mer praktiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om