Brister i hanteringen av betyg vid friskolor

Två av Luleås fem friskolor har inte skickat in elevernas slutbetyg till kommunen för arkivering.
Trots att de skulle lämnas in för ett år sedan.

Foto: Fotograf saknas!

LULEÅ2013-11-06 05:00

Elever som gått på en friskola som går i konkurs och försvinner ska inte riskera att stå utan betyg om deras egna kommer bort. Därför ändrades reglerna för två år sedan då friskolorna blev tvungna att skicka in slutbetygen för arkivering till den kommun där de verkar.

I Luleå finns tre gymnasiefriskolor och två grundfriskolor som utfärdar slutbetyg. Av dem har Praktiska gymnasiet i Luleå och friskolan Nya läroverket inte skickat in kopior elevernas slutbetyg för arkivering.

Gunilla Näsman, rektor för Praktiska gymnasiet Luleå, säger att hon inte var rektor för skolan läsåret 2011/2012 och att hon inte kan svara på varför betygen inte skickades in.

– I år har vi på oss till årsskiftet att skicka in betygen för i våras och det kommer vi att göra. Vi ska också skicka in betygen för förra avgångsklasserna, säger hon.

Vid Nya läroverket säger Peter Ohlsson, rektor, att man arkiverar betygen noga själva också. Han påpekar också att skolan, i och med att niorna söker gymnasiet, skickar vi in betygen till kommunen.

Varför betygen inte redan är inskickade för arkivering kan han inte svara på.

– Vi har fått bra instruktioner om hur vi ska göra och vi ska skicka in dem nu, säger han.

Tomas Åkerlund, antikvarie vid Luleå kommun, säger att han tycker att friskolorna skulle vara tvungna att skicka in alla slutbetyg, även de före 2011. Något som inte krävs enligt de nya reglerna.

– Om man tänker på det utifrån kundperspektiv vore det rimligt. För de elever som gått ut från friskolor tidigare än 2012 hjälper ju inte regeländringen, säger han.

Peter Ohlsson, Nya läroverket, säger sig inte ha något emot att också lämna tidigare betyg till kommunen.

– Vi har inte tänkt på att skicka in tidigare betyg. Men vi vill ju ha en transparant verksamhet, nu skickar vi in alla slutbetyg från avgångsklasserna, säger Ohlsson.

Regeländringen som gjorde friskolorna skyldiga att skicka kopior på slutbetyg till respektive kommun infördes från och läsåret 2011/2012.

För kommunens skolor gäller att betygen skickas till barn- och utbildningsförvaltningens kansli och lagras där i fem år innan de skickas till kommunens arkiv.

Entreprenörsgymnasiet köper tjänsten av kommunen och slutbetygen behandlas på samma sätt som för de kommunala skolorna.

FAKTA:

De skolor som skickat in betyg är:

* NTI gymnasiet

* Norrskenets friskola

* Entreprenörsgymnasiet (köper tjänsterna av Luleå kommun)

Skolor som inte skickat in betygen:

* Praktiska gymnasiet Luleå

* Nya läroverket

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om