Med familj och slÀkt frÄn Norge har bröderna Bolsöy sedan barnsben fÄtt smaka pÄ den fÀrska norska fisken. SÄ fick deras pappa, som tillbringat somrarna i Nordnorge sedan han var liten, en idé om att flyga fÀrsk fisk frÄn norra Norge till restauranger i Stockholm.
â Vi började kolla pĂ„ det och sĂ„g att det fanns kylbilar som var billigare och mer miljövĂ€nliga. Vi testade knacka dörr, bĂ„de i LuleĂ„, GĂ€llivare och i södra Sverige, och frĂ„gade om folk var intresserade av fĂ€rsk fisk, sĂ€ger Fredrik Bolsöy som Ă€r den av bröderna som Ă€r bosatt i LuleĂ„.
Folk var intresserade sÄ bröderna bestÀmde sig för att testa. De hyrde en bil, Äkte upp till Norge och hÀmtade fÀrsk fisk, körde tillbaka till Sverige och levererade fisken hem till kundernas dörrar.
â Vi gick sĂ„ klart back pĂ„ det hela, haha. Men vi ringde kunderna efterĂ„t och frĂ„gade vad de tyckte. De var saliga och ville ha mer fisk, de frĂ„gade nĂ€r vi skulle Ă„ka till Norge nĂ€sta gĂ„ng. Vi tĂ€nkte att om det fanns en sĂ„dan efterfrĂ„gan borde det gĂ„ att fortsĂ€tta köra och tjĂ€na pengar pĂ„ det, Ă„tminstone till en egen lön, sĂ€ger Fredrik Bolsöy.
Ordet spreds snabbt och i december 2015 registrerade Fredrik, Mikael, Johan och Rikard Bolsöy sitt företag Frisk Fisk. I dag har de vuxit och har över 1 000 kunder i LuleÄ, de finns Àven pÄ fler orter i landet.
â Det har gĂ„tt bra. Vi Ă€r tre brorsor med ganska lika personligheter som gasar pĂ„, det Ă€r ingen av oss som gĂ„r efter och stĂ€dar upp. SĂ„ nu Ă€r vi i en fas dĂ€r vi behöver processera vĂ„r tillvĂ€xt, fĂ„ rutiner och saker pĂ„ plats för att kunna fortsĂ€tta framĂ„t. Men det har varit svinkul, vi har vuxit snabbt.
Hur Ă€r efterfrĂ„gan pĂ„ fisk?â VĂ€ldigt stor, folk gillar fisk och vill köpa fisk. Den fĂ€rska fisken frĂ„n Ăstersjön Ă€r inte sĂ„ bra att Ă€ta, det gör att den fĂ€rska frĂ„n Norge blir mer attraktiv. Sen Ă€r det ganska lustigt att det inte funnits fĂ€rsk fisk frĂ„n Norge i LuleĂ„ tidigare, dĂ„ det ligger sĂ„ nĂ€ra, sĂ€ger Fredrik Bolsöy.
Hur Ă€r fisksĂ€songen just nu?â Det Ă€r jĂ€ttebra nu, frĂ€mst för skreitorsken, en vandringstorsk nĂ€r den Ă€r som Ă€r finast. Problemet just nu Ă€r att det blĂ„ser 20 meter per sekund i Norge, det Ă€r ofta storm under vintern. SĂ„ vi mĂ„ste tajma vĂ„ra leveranser efter vĂ€der och vind dĂ€r uppe.
Vad Ă€r det roligaste med att driva företag?â Det Ă€r roligast nĂ€r det funkar. NĂ€r man bygger nĂ„got som gnisslar och tillslut fĂ„r det att funka och gĂ„ bra. Sen Ă€r det underbart nĂ€r man kan leverera en produkt som kunder blir glada av, att vi fĂ„r meddelanden frĂ„n kunder som sĂ€ger att det Ă€r superfisk.
Vad har ni för framtidsvisioner med företaget?â Vi har visioner om att bli störst i Sverige pĂ„ fĂ€rsk fisk, expandera i Norden och kanske Tyskland. Vi ser mer framtid Ă€n historia, vi Ă€r drivna och kollar framĂ„t. Jag vet inte hur realistiskt det Ă€r. Men vi har lĂ€rt oss att sĂ€tta höga mĂ„l, Ă€ven om vi inte drar hela vĂ€gen fram sĂ„ har vi nĂ„tt en bra bit pĂ„ vĂ€gen.
Vilket Ă€r ditt tips till de som vill starta eget?â LĂ€r av er motgĂ„ngar, det Ă€r a och o. Vi var unga nĂ€r vi startade, vi mötte motgĂ„ngar hela tiden. Har du en instĂ€llning om att motgĂ„ngar Ă€r ett sĂ€tt att lĂ€ra sig och utvecklas, dĂ„ gĂ„r det bra, sĂ€ger Fredrik Bolsöy.