En nytt restaurangkoncept är på väg att inställera sig i Luleå.
– Det blir en renodlad tapasbar, starkt inspirerad av klassiska spanska tapasrestauranger. Man plockar maten själv i sin egen takt och efter eget tycke och med jämna mellanrum ställer vi ut varma rätter. sedan betalar man för tandpetarna i slutet av kvällen, säger Simon Wanler, en av ägarna.
Tillsammans med Hans Wanler, Joakim Olausson, "Brolle" Wallmark och Kent Forss har han rest runt i Spanien en tid för att hämta inspiration.
– Vi kommer också att fokusera på att ha en rejäl vin- och cavabar, säger Wanler.
Tanken är att restaurangen i Luleå ska bli den första av många i Sverige.
– Vi siktar först och främst på att göra restaurangen i Luleå riktigt lyckad. Men därefter kommer vi att arbeta mot att etablera oss i mellanstora städer, som kanske saknar restauranger med just tapaskonceptet.
Än så länge är namnet på tapasbaren i Luleå hemligt, man väntar på ett godkännande från Bolagsverket. Men tanken är att kunna slå upp dörrarna för cirka 150 sittande gäster i slutet av sommaren.
Och att Kjell "Brolle" Wallmark också blir en av delägarna är ingen slump.
– Vi är barndomsvänner och har länge pratat om att starta något tillsammans. I säkert tio år har vi velat ge oss in i krogbranschen – Brolle har varit väldigt sugen på det – och ett par gånger har det varit nära både i Skellefteå och Luleå. Men det här var första gången som vi kände att alla bitar – lokal, stad, koncept och så vidare – föll på plats, avslutar Simon Wanler.