Byggboomen håller på att slå i taket

Byggherrarna skriker efter arbetskraft. Nu skenar priserna i överhettningen på marknaden.
Lulebo har valt att skjuta de nya punkthusen på Lulsundsberget på framtiden.
- Hyresgästerna är inte beredda att betala hur mycket som helst, säger Anders Sandberg, Lulebo.

Leif Löfgren.FOTO: Kurt Engström

Leif Löfgren.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-04-14 06:03

Byggboomen håller på att slå i taket. Arbetskraften saknas och priserna skjuter i höjden, något som får byggherrarna att bli eftertänksamma. Enligt Anders Sandberg, vd på det kommunala bostadsbolaget Lulebo, är läget tufft. Lulebo har i dag många projekt som är på väg att sjösättas.

- Det finns en risk på bostadssidan om priserna åker för mycket att man inte klarar av objektet. Hyresgästerna är inte beredda att betala hur mycket som helst.

Lulebo har beslutat att skjuta på upphandlingen av etapp två på Lulsundsberget, det två nya punkthusen. Anders Sandberg hoppas att marknaden ska ha svalnat något till hösten. Men han tror att överhettningen kan vara i upp till tre år.

- Vi senarelade det projektet på grund av att vi såg hur priserna åkte. Och vi ser fram emot med spänning när vi ska göra upphandlingen.

"Besvärligt läge"
Ett projekt som upphandlats är kvarteret Hönan vid domkyrkan. Det blir dyrare än beräknat.

- Priserna har gått upp även där. Men inte så mycket att vi stoppar det. Det är så i hela Norrbotten, det är baksidan av högkonjunkturen, säger Anders Sandberg.

- Vi gläds åt att alla har jobb, men det finns en baksida i det här.

Även HSB ska bygga på Lulesundsberget. Jesper Josbrant, vd, kan i dag inte säga om de kommer att skjuta på projekt. Men ekonomiskt blir det tufft.

- De kommande projekten drabbas naturligtvis. De projekt som ännu inte är upphandlade påverkas. Det är ett besvärligt läge nu när priserna sticker, säger han.

- Blir saker och ting för dyrt så brukar man kunna se över projektet och projektera på ett annat sätt.

Och på samma sätt som Lulebos hyror väntas stiga i de nya hyresrätterna på Lulesundsberget, så kan även HSB:s bostadsrätter där nu öka i pris.

- Priset på bostaden är baserat på vad projektet kostar. Där får man sen se om marknaden är beredd att betala det, säger Jesper Josbrant.

Galären drabbas inte direkt av prisökningarna i byggbranschen säger Gunnar Tåhlin, vd, Galären.

- Vi hamnar inte i lika stora bekymmer som dem som anlitar stora byggare. Det är de stora bolagen som har kapacitetsproblem. När de har fullt blir en effekt ökade priser. Vi gör delad upphandling och det gör att vi inte hamnar i problem när de stora byggarna har fullt.

"Trycket kommer att öka"
Att priserna skulle stiga har Tåhlin varit medveten om i över ett år och han säger att det här kommer att hålla i sig. Enligt Tåhlin har Luleå nu samma problem som Umeå haft i slutet på 1990-talet början av 2000-talet.

- Jag vet stora byggprojekt som kommer att öka trycket ännu mycket mer. Byggbranschen i Luleå behöver näst intill att fördubblas för att klara framtida projekt. Luleå saknar också flera hundra konsluter, ingenjörer och arkitekter. Det finns nu fler hemvändare som blickar norrut när det blivit mindre att göra i södra Sverige. Men de behöver bostäder för att flytta hit.

Vid landstinget sitter Mats Isaksson, tf fastighetschef, i väntans tider.

Anbudsförfrågan till det stora projektet, bygget av ett patienthotell vid Sunderby sjukhus, ska ut i maj.

- Det är nervöst vilka anbud vi får in, vi håller tummarna. Speciellt när jag ser om kommunens problem med ökade kostnader, säger Mats Isaksson.

Någon exakt siffra för hotellets budget vill han inte ge.

- Spekulationen hamnar nog mellan 100 och 150 miljoner kronor. Vi vågar inte säga närmare. Politikerna får ta ställning när vi fått in anbuden.

Byggherrarna om krisen:

Anders Sandberg, vd Lulebo: " Det finns en risk på bostadssidan om priserna åker för mycket att man inte klarar av objektet."

Gunnar Thålin, vd Galären: "Byggbranschen i Luleå behöver nästintill att fördubblas för att klara framtida projekt."

Jesper Josbrant, vd HSB Norr: "De projekt som ännu inte är upphandlade påverkas. Det är ett besvärligt läge nu när priserna sticker."

Mats Isaksson, fastighetschef landstinget: "Det är nervöst vilka anbud vi får in, vi håller tummarna."

Leif Löfgren, marknadsområdeschef Norrporten: "Våra riktpriser är satta sedan en tid tillbaka. Men jag har hört att priserna är på väg uppåt"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om