Beskedet kom på fredagen:
Byggnads varslar om strejk på 120 arbetsplatser över hela Sverige.
I Norrbotten berörs stora byggprojekt där byggherrarna bland andra är Facebook och Northland resources.
- Det är ingen idé att ta ut projekt som sysselsätter tre gubbar. Man måste ta projekt där man bedömer att det blir lite effekt, säger Bengt-Erik Rolfs, ordförande för Byggnads region Norrbotten.
Tre orsaker
Enligt honom bottnar Byggnads missnöje i tre saker:
* Medlemmarna har avstått 0,5 procent av sin avtalade löneökning till en pott som skulle fördelas lokalt. Men de pengarna har arbetsgivarna behållit, enligt facket.
* Byggnads hävdar även att arbetsgivarna avstått från att betala ut retroaktiv lön i samband med ackordsförhandlingar.
* Facket kräver också en satsning på arbetsmiljön, som man anser är för dålig.
- Vi kan inte tillåta att det dör en arbetare varje månad. Vi måste värdesätta livet. Arbetsmiljön måste vara A och O, säger Bengt-Erik Rolfs.
Omodernt
Jan Petschler, chef för Sveriges byggindustrier i Norrbotten, uppger att Byggnads tagit ut de objekt som "ska ge så stor skada som möjligt på arbetsgivarsidan".
- Det här känns omodernt. Jag trodde att det var en tid av samförstånd, men det verkar inte vara så.
Petschler betraktar inte strejkhotet som harmlöst. Han tror att det kan bli verklighet.
- Risken finns, visst är det så. Även om jag hoppas att det kan lösas i samförstånd. Egentligen är det väl en fråga om kronor och ören, säger han.
NCC är det bolag som bygger Facebook-hallarna på Porsön. Företagets avdelningschef i Norrbotten, Mats Eklund, är inte glad över varslet.
- Det blir inte alls bra för Sverige som val av etableringsort. Beroende på vad man gör för bedömning kan det påverka kundens beslut, säger han.
Gott om tid
Norrbotten är inne i en intensiv bygg- och investeringsfas.
Det är ett budskap som bland andra landshövding P-O Eriksson går ut med till omvärlden. Han betonar att han inte vill lägga sig i avtalsförhandlingarna, men han tror också att en långvarig strejk kan påverka investerare.
- Jovisst kan det finnas en sådan risk. Stabilitet ger trygghet, det vet vi från andra delar av världen. Jag kan bara hoppas att de kommer överens, säger P-O Eriksson.
Om parterna inte kommer överens vid förhandlingsbordet ska strejken starta om två veckor, den 7 mars.
- Man har gott om tid på sig att hitta en lösning, säger Bengt-Erik Rolfs.
Känslig fas
Harry Rantakyrö, personalspecialist på Northland, hoppas också på en lösning. Han uppger att gruvprojektet är inne i en känslig fas.
- Det är ett hyperkänsligt läge. Det vore ödesdigert om det blev konflikt och bygget stoppas. Hoppas de löser upp detta, säger han.