– Vi har inte fått en chans att delta i processen. Bara en kort dragning på tillgänglighetsrådet. Kommunen har inte lyssnat på någon trots att det berör tusentals Luleåbor, säger Thomas Tillberg, ombudsman.
Det är socialförvaltningen som berett ärendet, som nu passerat socialnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott, och snart landar för beslut i kommunfullmäktige.
Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) tar över ansvaret för tillståndsprövningen av färdtjänst, och hanteringen av beställningar, som ska skötas via en gemensam beställningscentral för hela Norrbotten.
– Det känns otryggt att komma för långt ifrån de som vi är beroende av. Nu hör de på rösten vilka vi är och de vet vilka behov vi har, säger Anita Mäki, vice ordförande i SRF.
SRF Luleå befarar försämringar om kommunen släpper kontrollen.
– Det ska sambokas resor, och vi har en stark oro kring hur de ska prioriteras. Det finns sjukresor, färdtjänst och arbetsresor. Det handlar om 70-75 000 resor per år med färdtjänst i Luleå, säger Thomas Tillberg.
SRF tror att färdtjänsten blir mindre flexibel. Förbundet oroas över ökade väntetider och längre transporttider, samt även längre väntetider för tillstånd. SRF känner även en osäkerhet i rättsprocessen.
– Vart ska man vända sig om något händer? Ytterst är ju kommunen ansvarig, säger Tillberg.
Avgiften för arbetsresor oroar också. Där har SRF en överenskommelse om samma avgift som ett busskort. Men det gäller inte om RKM tar över.
– Vi har inte fått svar av Luleå kommun.
Elva av Norrbottens 14 kommuner har redan anslutit sig till RKM.
– Jag vet att det fungerat dåligt på vissa platser. Gällivare exempelvis, säger Tillberg.
Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S) menar att kommunen kommunicerat förslaget.
– Det finns ett yttrande från tillgänglighetsrådet. Men det är tråkigt om SRF känner att de inte fått chansen att yttra sig.
Hon är övertygad om att SRF:s oro är obefogad.
– Det kommer bli jättebra. Det är en myndighet som kan trafik som tar över. Enda skillnaden är var man beställer resorna. Och avgiften för arbetsresor ska inte bli kostsammare, det har RKM lovat oss.
Avtalet är i första hand på ett år.
– Vi ska ha en utvärdering under 2017 för att säkra att det fungerar bra, säger Margareta Bladfors Eriksson.