Chefer riskerar åtal efter tjärolyckan

Ledande personer med arbetsmiljöansvar riskerar att åtalas för vållande till annans död. Åklagare Christer Forssman slår fast att det blir någon form av lagföring efter tjärolyckan på SSAB.

DÖDSFÄLLA. Åklagaren har bestämt att det blir någon form av lagföring efter tjärolyckan på SSAB.?Arkivbild

DÖDSFÄLLA. Åklagaren har bestämt att det blir någon form av lagföring efter tjärolyckan på SSAB.?Arkivbild

Foto:

LULEÅ2015-01-19 12:28

– Vi har kommit så pass långt i arbetet att jag kan säga det. Men om det slutar i talan om företagsbot eller åtal mot enskilda individer eller både och, det är för tidigt att säga, säger Forssman, som är kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö.

Han vill inte i detalj gå in på vad han grundar sitt ställningstagande på.

– Det är omständigheterna kring händelsen. Mycket talar för att det skett ett brott. Exakt vad kan jag inte berätta nu.

Utredningen har pågått sedan dödsolyckan inträffade i oktober 2013. Två arbetare vid Infjärden värme AB (Ivab) dränktes i tjära vid ett underhållsarbete på SSAB i Luleå (se faktaruta).

IF Metall gick senare ut och kritiserade SSAB för att cisternen innehållit för mycket tjära och att invallningen blivit en dödsfälla.

– Det var betydligt högre nivå i tanken än vad de trodde. Hade det varit mindre kanske det hade runnit ut till knäna, och dessutom runnit ut sakta. Vallen som byggdes upp byggdes skulle ha byggts upp alldeles i slutskedet av arbetet. Nu hade de ingenstans att ta vägen, sade Tomas Nilsson, vice ordförande i IF Metall vid SSAB.

Ett 20-tal förhör har hållits av polis under förundersökningen. SSAB, Ivab och Arbetsmiljöverket har gjort separata utredningar, som ingår i det material som Forssman tagit ställning till.

– Det blir väldigt omfattande utredningar av sådana här händelser.

Eftersom det handlar om flera inblandade bolag blir utredningen extra komplicerad. Har entreprenören (Ivab) ett eget ansvar för arbetet det utfört åt uppdragsgivaren, eller är det bolaget (SSAB) som äger anläggningen som har ansvaret?

Om Christer Forssman bestämmer sig för åtal blir det ledande personer med arbetsmiljöansvar vid både SSAB och Infjärden värme AB som kan ställas till svars för vållande till annans död.

Straffskalan innefattar fängelse, men den troliga påföljden enligt åklagaren är dagsböter och villkorlig dom.

– Det är där straffvärdet ligger om det blir åtal, säger han.

Någon gång under våren beräknar Christer Forssman att han fattat sitt beslut.

– Exakt när är svårt att säga. Det återstår något förhör och det kan dröja ett par månader till. Det är förstås viktigt för samtliga berörda att det går så fort som möjligt, säger han.

Tjärolyckan

Bakgrund

Den 17 oktober 2013 larmades räddningstjänsten till SSAB:s område med cisterner. En cistern hade okontrollerat tömts på sitt innehåll. Varm tjära, en restprodukt i stålframställningen, hade runnit ut i en flera meter hög invallning.

Tord Öberg, 64, och Torgny Bergdahl, 60, båda trotjänare vid Infjärden värme AB, begravdes i de tusentals liter tjära som vällde ut.

Polisen inledde samma dag en förundersökning om vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om