Chefredaktörerna om S-krisen: "Brustit i processen"

Socialdemokraterna har varit för dåliga på att lyssna till den interna kritiken. De S-märkta politiska chefredaktörerna i länet har samma analys av den krisen i landstinget.

Olov Abrahamsson.

Olov Abrahamsson.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-11-24 14:43

– Det har varit oro och avhopp i landstingsgruppen under lång tid. Det känns som att samtalsklimatet i gruppen inte varit bra. Man har inte kunnat hålla ihop. Det är viktigt att tillåta alla olika röster i debatten och det ligger nära till hans att tolka avhoppen som att alla inte känner att de fått vara med, säger Olov Abrahamsson, NSD.

– Helt klart har det brustit i processen eftersom Kent Ögren är enhälligt vald vid nomineringsmötet, och detta händer i landstingsfullmäktige. Missnöjet har inte kanaliserats via valkonferensen. Om folk känner att det inte är någon idé att agera på nomineringsmötet så är det allvarligt. Anna Lindh sa en gång att "de kärleksfulla kritikerna är ett partis största tillgång". Men det är klart, då gäller det att de är kärleksfulla också, säger Bengt-Urban Fransson, Piteåtidningen.

Olov Abrahamsson har ända sedan valet varit kritisk till att S hållit fast vid Kent Ögren som landstingsråd.

– Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta landstingsval sedan 1934. Det är nödvändigt att man tar till sig signaler från väljarna. Det har funnits kritiska röster. Men tyvärr har de flesta valt att sluta upp bakom det nuvarande ledarskapet. Kanske av rädsla för att uppfattas som illojala, säger Abrahamsson.

Exakt varför blankrösterna lagts är svårt att sia om, menar både Abrahamsson och Fransson.

– Vi vet inte vilka som lagt dem. Alla förnekar. Det går inte att spekulera, säger Olov Abrahamsson.

Bengt-Urban Fransson är inne på att de slutna valen är problematiska och att blankröstarna har ett ansvar att ge sig till känna.

– Blankrösterna innebär i praktiken att landstingsmajoriteten har fallit och att situationen i landstingsgruppen är helt ohållbar. De kan inte lita på varandra eller på vilka beslut man får igenom eller inte. Det är ett mycket allvarligt agerande. De som agerat så här bör redovisa skälen. Partiets väljare har rätt att veta hur ens företrädare agerat.

Att det ska leda till uteslutning håller anser dock inte Fransson.

– Repressalier hör till en svunnen tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om