Dags för nästa jätteprojekt – här är LTU:s framtidsplaner

Det mögelskadade D-huset är nästa jätteprojekt som Luleå tekniska universitet nu prioriterar. Men det finns fler framtidsplaner.

NÖJD. Staffan Sarbäck deltog i invigningen av A-huset. Nu väntar nya projekt för LTU.

NÖJD. Staffan Sarbäck deltog i invigningen av A-huset. Nu väntar nya projekt för LTU.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-09-16 20:40

– Vi kan göra flera saker parallellt men vi måste ta hänsyn till tid, ork och råd. Det är inte minst en kostnadsfråga, säger universitetsdirektör Staffan Sarbäck.

Först ut är D-huset, där personalen från institutionen KKL (konst, kommunikation, lärande) sedan tre år tillbaka huserat i paviljonger.

– Det är inte problemfritt, som alla förstår. Det är en provisorisk lösning och det har varit problem med värme, avlopp och andra saker. Vår plan är att så fort som möjligt avveckla paviljongerna och flytta personalen till det vi kallar "Lilla D-huset", mitt emot Teknikens hus, säger Sarbäck.

Det utdömda D-huset ska rivas och på tomten räknar LTU med att bygga nytt i två plan. Ett hus som ska vara klart år 2020.

– Det är en rejäl tomt som vi vill utnyttja så mycket det går. Vi tror att vi kan få nya ytor som är 3-4 gånger större än vad vi behöver i dag.

Andra byggprojekt på LTU är att förbättra Regnbågsallén och att bygga om biblioteket.

– När det gäller allén så är det på tiden att vi gör något åt utemiljön. Vi har varit en byggarbetsplats i 10-15 år. Biblioteket är 20 år gammalt och det har hänt mycket på den tiden som förändrar hur lokalerna bör utnyttjas, säger Sarbäck.

Tillsammans med Akademiska hus och Luleå kommun driver LTU projektet där Science Park ska byggas ihop med universitetsområdet. Vid ett möte i höst ska planerna ta form på allvar. Det leder sannolikt till att Porsöhallen rivs och tre flervåningshus med 500 studentbostäder byggs på platsen. Ytterligare tre flervåningshus med studentbostäder kan byggas i närheten av B-huset.

– Så ser ambitionerna ut. Men vi måste lyssna in hur kommunens politiker och tjänstemän ser på det först. Det är ett vänteläge just nu, säger Roger Granberg, tf regiondirektör vid Akademiska hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om