Därför kraschade Herculesplanet

Flygledarna som tjänstgjorde vid Herculesolyckan var nyutbildade och oerfarna. De angav fel flyghöjd och bristande information.
Och i Kiruna arbetade flygledaren ensam.
– Att sätta en nyutbildad flygledare ensam, som aldrig hanterat trafik västerifrån, är inte det säkraste att göra när man har en mililtär flygövning, säger Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission.

Foto:

LULEÅ2013-10-22 18:39

Slutrapporten om Herculesolyckan, som inträffade den 15 mars 2012, presenterades på tisdag. Frågan är hur det militära planet kunde flyga in i bergskammen mellan Kebnekaises syd- och nordtopp? Om flygplanet hållit sig 50 meter högre hade det klarat sig.

Flera orsaker bakom olyckan

Kontentan av rapporten är att det var svagheter hos Luftfartsverket och norska Luftförsvaret som ligger bakom olyckan, inte enskilda personers misstag:

¤ Samtliga flygledare i Stockholm och Kiruna var nyutbildade och relativt oerfarna. Flygledaren i Kiruna hade arbetat i tre månader och var ensam i tjänst vid tidpunkten för kraschen. De visste inte var planet befann sig, då det var utom radartäckning. Flygledaren hade enkelt kunnat kolla på karta var planet var, utifrån den informationen som besättningen lämnade, och sett att det var nära Kebnekaise.

¤ Flygledarna angav fel flyghöjd. Besättningen fick information från flygledarna i Stockholm att sjunka ner till en flygnivå som var lägre än terrängen och dessutom gjorde att det kom ut ur det kontrollerade luftrummet. Flygledarna ska ge information om att planet går in i okontrollerat luftrum, det gjordes inte. Flygledaren i Kiruna fortsatte också att sänka flyghöjden utan att veta var planet befann sig.


¤ Besättningen förstod inte bristerna i informationen från flygledarna. Det är upp till besättningen att hålla koll på vilken den lägsta, säkra flyghöjden är. De kunde varit mer kritiska till flygnivåerna som angavs.


¤ Bristande kartmaterial ombord. Kartorna redovisade flyktigt bergshöjderna i Sverige.


¤ Varningssystemet ombord var inställt på "tactical mode". Det varnade inte för en kollision. Vid normalt läge hade det hunnit varna 60 sekunder innan och besättningen troligtvis hunnit väja för bergskammen.

Luftfartsverket bryter tystnaden

Var det ett missförstånd som gjorde att planet gick in i okontrollerat luftrum?

– Planet följde klareringen (anvisningen, reds.anm) från flygledarna. Om klareringen är ett missförstånd kan jag inte svara på. Men det finns en kompetensbrist hos flygledningen som lämnar en felaktig klarering, och besättningen som i sin tur inte kontrollerar klareringen, säger Agne Widholm.

För första gången svarar Luftfartsverket på kritiken.

– Flygledarna utfärdar ett tillstånd att sjunka till en viss höjd, inte i förhållande till mark utan till andra flygplan. Det är upp till piloten själv att hålla koll på avståndet till marken. säger Kimmy Bech, biträdande produktionschef på Luftfartsverket.

Torfinn Utne, 70, Trondheim, far till Steinar Utne, 35, som omkom i Herculesolyckan fick rapporten presenterad i förra veckan. Han säger så här:

– Jag skulle gärna ha sett att det var bättre bemannat. Det var något jag tänkte redan innan rapporten, och som rapporten nu bekräftar. Det är i grunden en bra rapport, och det är viktigt att den nu följs upp, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om