Datakaos ett hot mot slutbetygen

Luleå kommuns nya datasystem skapar problem. Studievägledarna i gymnasiebyn har fullt upp med att rätta felaktiga studieplaner och betyg för eleverna. - Ett värstascenario är att jag missar en kurs och en elev inte får sina slutbetyg. Det får bara inte hända, säger Agne Renberg, studie- och yrkesvägledare.

Brita Abrahamsson och Marie Sundqvist går tredje året på spetsutbildningen i matematik. De är inte nöjda med det nya datasystemet som haft stora inkörningsproblem.Foto: kurt engström FOTO: Kurt Engström

Brita Abrahamsson och Marie Sundqvist går tredje året på spetsutbildningen i matematik. De är inte nöjda med det nya datasystemet som haft stora inkörningsproblem.Foto: kurt engström FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-09-13 05:00

Det var när uppgifter om elevernas studieplaner och resultat skulle överföras till det nya datasystemet som det blev fel.

Studieplanen är uppgifter på elevernas kurser, och poäng och på betyg för den genomförda kursen.

Normalt träffar studievägledarna eleverna direkt på hösten och går igenom planerna, men i år har det varit så många fel i dem att det ännu inte varit någon idé. Som tur är har studievägledarna sparat elevernas studieplaner på sina datorer.

- Jag går igenom varje elevs studieplan och korrigerar felen. Sedan får eleverna också kontrollera dem, säger Renberg.

Felaktigheterna är bland annat att kursernas poäng kan vara fel.En kurs som är 50 poäng kan vara registrerad på 100 poäng.

Fel i betygen
- Eleverna utgår ju självklart från att de får den utbildning som de ska få. Men det jag är mest rädd för är att jag missat något och att en elev inte fått rätt kurser och därmed inte får sitt slutbetyg. Jag misstänker att det blir jag som får stå i skottgluggen då, säger Renberg.

Det har också blivit fel i betygen.

Ange Renberg har ett exempel på en elev som fick betyget VG i en spanskakurs, utan att ha gått den. Betygen sparas också i betygskataloger analogt, så de försvinner inte helt.

- Risken är också att någon elev får MVG utan att förtjäna det. De som felaktigt får högre betyg kanske inte reflekterar över det på samma sätt som om det blivit lägre.

Thomas Nahlin, studie- och yrkesvägledare, Kungsfågeln, sitter också och kontrollerar studieplaner.

Han säger att betyg blivit fel eller fallit bort ur systemet.

- Det finns exempel på när hela elevgruppens betyg är borta från en kurs.

Enligt Nahlin gick han och Renberg igenom studieplanerna i våras.

- Då stämde allt, men sedan hände något. Så länge man nu inget gör har vi rättat felen. Men vad händer när systemet uppdateras, säger han.

Räkna med störningar
Lärarna har nu möjlighet att föra frånvaro i det nya systemet som heter Edvice. Men fortfarande kan det vara så att grupperna inte stämmer och att vissa elever inte finns med. Där ska också bland annat sjukanmälningar kunna göras, men systemet har ännu inte öppnats för föräldrarna.

Enligt Krister Hagkvist, systemförvaltare vid barn- och utbildningsförvaltningen, har felen korrigerats och systemet ska nu fungera. Han säger att anledningen till problemen är att det var fel i de tidigare registren och handhavandefel.

- Det har gjort att det blev integrationsmissar när det lästes över. Man får räkna med störningar när man byter system. Det är alltid några som är missnöjda, men få har hört av sig, säger han och försäkrar att allt kommer att bli rätt till slut.

Driftskostnaden för systemet är en miljon kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om