I tisdagens NSD kritiserade rektorerna Birgitta Tornberg och Elisabeth Landström ut Luleå kommun för passivitet när det gäller digitaliseringen av kommunens skola.
De får medhåll av kollegan Anita Fagervall, Stadsöskolan som också hon vill ha en övergripande kommunal strategi för digitaliseringen.
Igång i knappt fyra år
Vid Stadsöskolan har datorprojektet varit igång i knappt fyra år. Första steget var att utbilda lärarna och de fick var sin dator. Alla klassrum fick aktive boards för att kunna använda datorn till exempelvis filmer och rapporter.
- Utvecklingen startar i huvudet på lärarna, utan det händer inget. Men när lärarna utbildats och satt igång så händer det så mycket hela tiden.
"Jättestora förändringar"
Skolan har ett par lärare som utbildats mer och kan hjälpa kollegor och elever.
- Det här är oerhört radikalt och det har blivit jättestora förändringar. Vi är inte lika bundna till klassrummet. Eleverna kan arbeta på olika ställen i skolan och sedan samlas i slutet av lektionen och visa vad det gjort, säger Fagervall.
Resultaten för Stadsöskolans elever har förbättrats av förändringen och meritvärdet ökar.
Bara en maskin
- Men man kan inte bara köpa datorer och tro att det blir bättre. Då blir det bara en maskin och det ger ingen påverkan. Framgången kommer av ett modernt tänkande, kreativ lärmiljö, utmanande lektioner och en bra organisation.
Utvecklingen går snabbt
Fagervall säger att det som Stadsöskolan gått igenom bara är början.
- Utvecklingen går så snabbt. Kartböcker behöver vi inte längre och eleverna har kontakt med andra över hela världen. Lärare kan kommunicera med elever om de är borta genom skype, de kan skicka material och bilder eller film på genomgångar.
Pinsamt
Att man på många skolor inte ens förser lärarna med egna datorer är pinsamt tycker hon.
- Vilken arbetsplats har inte datorer i dag? Kommunen borde driva frågan, det ska inte ligga på skolorna. Förr var det naturligt att man fick en penna i skolan. Nu är det naturligt att få en dator, det är självklart.