De är isolerade av högvattnet

Det snudd på rekordhöga vattenståndet i Luleå skärgård har skurit av öborna på Kälkholmen.

ISOLERADE. Mellan fast land vid Hindersöstallarna och Kälkholmen, som skymtar i bakgrunden, är det mellan en halv meter och en meter högt vatten på isen.

ISOLERADE. Mellan fast land vid Hindersöstallarna och Kälkholmen, som skymtar i bakgrunden, är det mellan en halv meter och en meter högt vatten på isen.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2017-01-12 14:45

I det smala sundet mellan ön och fastlandet vid hamnen i Hindersöstallarna i Lövskär når flödvattnet drygt en halv meter vatten ovanpå isen.

– Sedan vi började vara här har det då aldrig varit så här högt vatten i januari, säger Sture Johansson, 69.

Sedan tre år tillbaka bor han fast på ön, men familjen har haft stuga sedan 1990-talet. Vattenståndet på torsdagen var mellan 110 och 120 centimeter över normalvattenstånd.

– Jag minns en höst för några år sedan när det var 140 centimeter över normalt, men mitt i vintern...nej, det är ingen ordning på det här vintervädret längre. Vintrarna har blivit mildare och med alla sydliga vindar långt nedifrån så trycker det upp mycket vatten. Man undrar ju vad de märkliga vintrarna beror på, säger Sture.

Kurt Öhman, bofast på Kälkholmen sedan 1980-talet, drar sig till minnes en liknande händelse för ungefär 25 år sedan.

– Jag tror att det var i början av 1990-talet som det var 120 centimeter över normalt vattenstånd, säger Kurt Öhman.

Sture Johansson bor längst söderut på ön, mot Storbrändön. Utanför honom är det öppet vatten, men det är inte helt onormalt eftersom isen lägger först på norra sidan av ön.

– Jag har en sjöboda ungefär där kraftledningen går över till ön som står i vatten nu. Bryggan i vår lilla hamn här är under vatten och vi har ett hönshus som precis klarat sig.

Högvattnet gör att öborna, som kört skoter till ön, i princip är isolerade. En båt skulle vara lämpligare att använda än skoter.

– Det går nog att ta sig till fastlandet. Men då måste man ta sats och köra över vattnet med skotern och sedan ta sig till flytbryggan i hamnen. Då gäller det att det inte är någon kant så det blir stopp, för då är det kört, säger Sture Johansson.

Några sådana planer har han dock inte.

– Nej, det känns inte så trevligt och det finns ingen anledning att riskera något. Vi har ju mat så vi klarar oss någon vecka i alla fall. Dessutom ser det ut på prognosen som att vattnet ska sjunka på fredag.

Den uppfattningen stärks av Erik Lönnbom, meteorolog vid F21 på Kallax.

– Det slutar snöa vid lunchtid på fredagen och sedan blir det uppehåll. I samband med det sjunker temperaturen och vinden skiftar från sydost till nordost och sedan nordväst. Det lär innebära sjunkande vattenstånd, säger han.

Rekordet för högt vatten i norra Bottenviken är satt i januari 1984 i Kalix, då det uppmättes 177 cm över normalvattenstånd enligt SMHI:s statistik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om