Fiolspelaren och estradören från Tjautjasjaure utanför Gällivare fick ett av de fyra kulturstipendierna Rubus arcticus på vardera 100 000 kronor.
I sitt tacktal motiverade han vad som får honom att leva ett knapert liv som kulturarbetare. Bland annat med en sång inför hela landstingsfullmäktige som slutade med ordet "längtan".
– Många av mina kollegor har valt tryggheten före friheten. De jobbar som pedagoger, till exempel. De är fantastiska pedagoger. Men jag har alltså valt friheten. Det här är det finaste priset man kan få. Tack för att ni bekräftat mig i min jakt på längtan.
Sedan berättade Daniel Wikslund hur man överlever ett år på 100 000 kronor.
– I stället för att anlita en traktor så trampar man en stig. När youghurttetran är tom så rullar man ihop den och klämmer ur de sista dropparna. Jag är expert, jag kan alla knepen.
Daniel Wikslund fick musikstipendiet inom Rubus arcticus.
Konststipendiet gick till Victoria Andersson, Luleå, som gör broderier.
Drama- och litteraturstipendiet gick till Luleåföddda Camilla Blomqvist, som skriver poesi och pjäser, bland annat för Riksteatern, Örebro länsteater och Norrbottensteatern.
Dansstipendiet gick till Luleåbon Jouni Vesa, grundaren av breakdancegruppen Exiled dance crew.
Heders- och förtjänststipendiet på 50 000 kronor gick till författaren, gitarristen och översättaren K-G Johansson, Piteå.
Idrottsstipendiet på 50 000 kronor gick till längdskidåkaren Sofia Henriksson, Piteå elit, medan Tomas Karlsson, Råneå brottarklubb, fick idrottsledarstipendiet på 30 000 kronor.
– Det skrämmer mig att idrotten håller på att bli en klassfråga. Alla ska vara välkomna och alla ska ha samma förutsättningar. I Råneå BK är alla välkomna. Alla barn åker gratis till tävlingar och läger. Däremot ställer vi krav på föräldrar att de ska vara med och hjälpa till med evenemang. Vi ordnar även många aktiviteter utanför idrotten, sommarjobb, resor och cirkus, sade Tomas Karlsson.