– Vi har försökt skapa ett helhelgsevent som ska passa så många som möjligt. Man behöver inte vara jätteduktig på programmering utan det kan räcka med att man är duktig på musik eller grafik och så hjälper deltagarna varandra, säger Peter Parnes, en av skaparna av den ideella föreningen Luleå makerspace.
Helgens "game jam" ingick i det globala eventet Lurdum dare, som innebär att lag över hela världen deltar och får samma uppgift. Huvudtemat som meddelades blev "shapeshifting", vilket innebär att saker ska ändra form.
Ett tiotal deltagare dök upp och formerades på två lag. Det ena laget spånade fram en cellkärna där spelaren är ett virus som ska försöka ta sig in i mitten och smitta cellen.
På vägen stöter spelaren på olika hinder och ska ta sig förbi olika nivåer genom att byta skepnad, för att beskriva spelidén på ett förenklat sätt.
– Vi funderar lite på vad saker ska heta. Vi vill att namnen ska vara cellinspirerade, säger Rikard Legg, 19, en av deltagarna.
– Man tar lite från olika spel när man försöker skapa ett nytt spel. Vi har nog inspirerats av 20-30 olika spel, säger Einar Cederlund, 13, som också tillhör laget.
Han säger att han till stor del är med för att se och lära.
– Jag vill lära mig mer och teknik och programmering, därför gick jag hit.
Rikard Legg gillar initiativet från Luleå makerspace.
– Absolut! Jag gick hit för att träffa likasinnade i första hand, som tycker om att syssla med programmering. Det finns för få sådana ställen i Luleå, säger han.
"Game jam" pågick från fredag till söndag eftermiddag. NSD hälsade på på lördag strax efter lunch.
– Just nu har vi sjösatt båten. Nu får vi se om den läcker, säger Johan Berglund i ett försök att beskriva vilket skede laget befinner sig i.
Christoffer Lundberg sköter designen. Han är också en av initiativtagarna till helgens "game jam".
– Tanken var att göra något som skulle vara öppet för även för folk som inte gjort spel tidigare. Det är kul att arbeta tillsammans och charmen med det är ju att det ska göras på tid. Man tvingas sätta ihop något på den tid som finns. Annars kan man ju sitta hur länge som helst, säger Christoffer Lundberg.
Luleå makerspace är en ambassadörförening för Luleå kommun.
– Vi vill sporra till teknikskapande och vänder oss till alla åldrar. Tyvärr har vi inte lyckats locka några tjejer och vi sitter precis och funderar på hur vi ska organisera det här ännu bättre till nästa år, säger Peter Parnes.