De greps när dansk kravallpolis slog till

De två Luleåborna Carolina Löf och Anna Löfgren var två av dem som greps av dansk polis.Trots förnedringen som demonstranterna utsattes för ångrar de sig inte.- Absolut inte, säger 17-åriga Anna Löfgren.

Foto: PETER DEJONG

Luleå2009-12-15 06:00
Hon och hennes 22-åriga kamrat deltog vid lördagens klimatdemonstration i Köpenhamn, som samlade cirka 120 000 personer.
- Vi hade väl gått en halvtimme när de tog oss, säger Carolina Löf och berättar att polisen blockerade av en grupp på cirka 500 personer. Med buntband runt handlederna tvingades de sedan sitta i timmar på marken.
Carolina Löf fortsätter berätta om det positiva:
- Det var en jättebra demonstration som var helt fredlig med bra talkörer, säger hon för att i nästa ögonblick minnas tillbaka på de sju timmar som polisen förnedrade henne. Fyra av dessa tvingades hon sitta på marken i ett småkallt Köpenhamn. Buntbandet runt handlederna satt hårt åt, först efter timmar av väntan fick hon hjälp.
Ingen blodtillförsel
- Jag fick ingen blodtillförsel. Handen hade domnat bort. Det gjorde så j-a ont, säger hon och visar upp såren på handen efter det som troligtvis var ett klipp med en sax.
De berättar om folk som drabbades av krampanfall, sådana som pinkade på sig och andra som grät.
Flickorna och deras medfångar tvingades in i bussar och till de lokaler som upprättats för tillfället.
- Vi krävde att få veta varför. Dessutom ville jag ringa hem och berätta, men det fick jag inte, säger Anna Löfgren som poängterar att det fanns ännu yngre än de.
Båda är övertygade om det var planerat vilka som skulle ringas in.
- Det sattes in enorma polisinsatser. Då var de ju tvungna att använda dem, säger 17-åringen som gick i det polisen kallade svarta blocket tillsammans med Rättvisepartister och deras internationella motsvarigheter. Dessutom fanns här medlemmar från Greenpeace samt ett antal munkar.
- Jag har alltid trott att polisen var till för folket. Inte för att skydda högt uppsatta.
Boskapshjord
Carolina Löf är övertygad om att man ville skrämma demonstranterna då vissa placerades i burar.
Resan till Danmark huvudstad gjordes för att försöka påskynda klimatomställningen.
- Det går för långsamt. Profitintressen styr, säger Carolina Löf.
Hennes kamrat fyller i:
- Man känner sig som en boskapshjord utan rättigheter. Sånt här ska inte förekomma i ett demokratiskt land.
Båda betonar att det främst handlade om en enorm mental påfrestning. Därför är de också beredda att anmäla det inträffade, efter att först ha undersökt vilka lagar som det bröts mot.
- Det är skandal att polisen kan behandla fredliga demonstranter på det här sättet, säger Löfgren som trots att skrattar till lite när hon berättar att hon betalade 2 100 kronor för nio timmars fångenskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om