– Vi har försökt titta på olika faktorer och hitta ett mönster i det vi kallar "dödligheten" men vi har inte kunnat se vad som hänt. Ibland är det så, det går inte att komma fram till något svar, säger Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid länsstyrelsen.
Faktorer som länsstyrelsen tittat på är smoltutvandringen och fisketrycket i Östersjön där man undersöker vilka laxstammar som fisken kommer ifrån, exempelvis.
Det var i höstas som statistiken över stigande laxar i Torneälven och Kalixälven fick experterna att klia sig i huvudet.
Samtidigt som gränsälven slog rekord i modern tid i laxuppgång, med över 100 000 laxar noterade vid laxräknaren i Kattilakoski, noterade Kalixälven en rejäl minskning.
2013 vandrade 15 000 laxar i trappan i Jokkfall, 2014 var det bara hälften.
Anledningen till ökningen i Torneälven troddes bero på skärpta regler i kustområdet och minskade fångstkvoter i Östersjön. Men då borde Kalixälven hängt med i den ökningen.
– Det är känt att det vara variationer mellan älvarna och mellan dåliga år och bra år. Men det här är svårt att förstå. Men det finns fler exempel. Byskeälven noterade "all time high" medan Vindelälven minskade, säger Stridsman.
Prognosen för 2015 är en liten nedgång för både Kalixälven och Torneälven.
– Vi tittar på hur mycket fisk som vandrade upp och lekte för 5-6 år sedan när vi gör den bedömningen. Det är den statistiken som påverkar årets uppgång av lax, säger Stefan Stridsman.