Jämte Nato och EU:s egna styrkor har en stor styrka som heter Eurocorps byggts upp, lite mer i skymundan. Det var Franrike och Tyskland som tog initiativet till Eurocorps och länder som Luxemburg, Spanien, Belgien, Grekland och Turkiet valt att ansluta sig allt eftersom. De skriver på sin hemsida att de är en styrka som finns till både för EU och Nato. Det är inte känt hur stor styrka det rör sig om, men en siffra som florerar är rör sig omkring 60 000 man. Skillnaden mellan Eurocorps och Nordic battle group är att den förstnämnda är permanent.
Anna Ibrisagic (M), med tio år i EU-parlamentet och försvarsutskottet säger att hon har hört talas om den men att det inte finns något stöd för en gemensam armé inom EU från svensk sida.
– Jag har alltid tyckt att Sverige ska gå med i Nato, men opinonen är inte för det så därför har jag inte drivit det så hårt. Men det som händer i Ryssland öppnar den frågan på nytt, säger Anna Ibrisagic.
Marita Ulvskog, socialdemokraternas kvinna i parlamentet, är tydlig med att understryka att EU inte är en militär union.
– Det är väldigt tydligt i olika grunddokument att Sverige och Finland inte ingår i några försvarsallianser, och det kommer vi inte heller att göra. Sverige deltar i krisinsatser, när det behövs sådana, i EU:s namn. Vi deltar inte i militära operationer av något annat slag, säger hon.
Sveriges försvarsminister Karin Enström (M) kommenterar Eurocorps så här:
– Eurocorps är i grunden ett tysk, fransk, spanskt, belgiskt regionalt samarbete med gemensam stående stab och därtill kopplade förband. Sverige samarbetar inom EU, inom norden men även med Nato inom ramen för partnerskap för fred, ett deltagande i Eurocorps är inte aktuellt.
Under sitt besök senast i Luleå sade även hennes partikollega statsminister Fredrik Reinfeldt nej till att Sverige ska ansluta sig till Eurocorps, och framhöll att Sverige redan deltar genom Nordic battle groups.
– Sverige är insatsberett på olika sätt, vi är beredda att ta ansvar med andra, framförallt i vårt närområde. Det är det vi vill bygga vidare på. Det är naturligt i vår tid, med den typen av säkerhetsopolitiska hot som vi har nu, att vi försöka möta dem tillsammans med andra, säger Fredrik Reinfeldt.