Den viktiga sprutan – som allt fler väljer bort

Kurvan över vaccinering av barn pekar nedåt i Sverige. Norrbottens smittskyddsläkare Anders Österlund varnar för följderna – och uppmanar föräldrar att tänka ett steg längre.

KLART! Ett snyggt plåster efter nålsticket. Vaccineringen var inga problem för Elsa Gustafsson, här i pappa Gustafs famn.

KLART! Ett snyggt plåster efter nålsticket. Vaccineringen var inga problem för Elsa Gustafsson, här i pappa Gustafs famn.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-03-21 07:00

– Det är angeläget att vi fortsätter att vaccinera. Smittorna finns runt om oss. I Tyskland dog en liten pojke i mässlingen. Vi ser även utbrott i Sverige, säger han.

Österlund kan dock glädjas åt att Norrbotten går mot strömmen. Här vaccineras i stort sett alla barn. De vacciner som ges är dels mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR), men även mot exempelvis stelkramp, difteri, kikhosta och polio (DPT-Polio).

– Läget är gott. Vi ligger på ungefär samma nivå av vaccinationstäckning som för tio år sedan. Det är mindre variationer och inga stora skillnader mellan kommunerna, säger Anders Österlund.

På Porsöns vårdcentral i Luleå är Therese och Gustaf Gustafssons familj ett bra exempel på det. Barnen Edvin, 3 månader, och Elsa, 5 år, får båda en spruta av DPT-polio av BVC-sköterskan Linda Nilsson.

– Vi har inte ens diskuterat något annat. Det känns självklart, säger Therese Gustafsson.

– Man vill inte att de här sjukdomarna ska börja sprida sig. Vi känner ingen oro för vaccinet. Då är vi mer orolig för sjukdomarna, säger Gustaf Gustafsson.

Trenden att ifrågasätta vaccineringen har dock fått fotfäste även i Norrbotten. I föräldragrupper på Facebook och andra internetsajter går diskussionstrådarna långa.

– Jag tror inte det har något med det som hände vid vaccineringen mot svininfluensa. Det är annat som spelar in. Man tycker att det jobbigt för barnen att bli stuckna och tänker att barnen tycker det är hemskt med en spruta. När vi inte har de här sjukdomarna längre så ser man inget skäl att utsätta dem för det, säger Anders Österlund.

Och fortsätter:

– Men då tänker man inte ett steg längre. Alla barn blir stora och ska ut och resa. Då kommer de i kontakt med sjukdomarna. Och drabbas man som vuxen är det mycket värre.

Längre söderut finns flera orter där motståndet sedan en tid tillbaka är starkt, bland annat i Järna och på västkusten.

– Det finns även internetsajter för vaccinationsmotstånd som ser jätteseriösa ut och det gör det svårt för föräldrarna. Men i Norrbotten har vi hög tilltro till vaccineringen, säger Barbro Nilsson, samordnare inom barnhälsovården i Norrbotten.

De vanligaste biverkningarna är att huden kan bli röd och lite svullen vid stickstället, att barnet blir kinkigt och/eller får lite feber.

– De vaccin som idag erbjuds i vaccinationsprogrammet på BVC är noga testade och studerade. Vi vet att de ger ett bra skydd med få biverkningar, säger Barbro Nilsson.

Motståndet mot vaccineringen

BAKGRUND

Motståndet mot vaccineringen har sin grund i en artikel som läkaren Andrew Wakefield skrev 1999 i den ansedda tidningen The Lancet. Wakefield lanserade ett samband mellan mässlingvaccinet och autism, något som var helt felaktigt och som ledde till att läkaren miste sin legitimation.

Men på internet har konspirationsteorierna levt sitt eget liv. I Sverige finns internetsajter som propagerar mot vaccinering som drivs av personer och organisationer som inte har någon koppling till sjukvård eller vetenskap. På föräldraforum sprids uppgifter i diskussionsforum.

Vaccinationen i Sverige går 200 år tillbaka i tiden. Tidigare innefattades bland annat smittkoppor och tuberkulos. Sedan början av 1990-talet pekar kurvan på antal barn som vaccineras i Sverige stadigt nedåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om