Deras verksamhet hotas

Centrala stödteamet har till uppgift att se till att barn/elever i Luleås förskolor och skolor har god hälsa och god lärandemiljö och att barn med särskilda behov får den hjälp som de behöver.- Men nu känner vi att vår verksamhet hotas, säger specialpedagog Elisabet Martinsson.

"Vi står upp för barnen" , säger de. I främre raden Elisabet Martinsson, Gudrun Målbro, Gun Hellström-Wahlberg och Gudrun Ekman. Bakom dem Lars Löfgren och Bertil Lundgren. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Vi står upp för barnen" , säger de. I främre raden Elisabet Martinsson, Gudrun Målbro, Gun Hellström-Wahlberg och Gudrun Ekman. Bakom dem Lars Löfgren och Bertil Lundgren. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-10-15 06:00
Det är sparbetinget på barn- och utbildningsförvaltningen som oroar medarbetarna vid centrala stödteamet (CST) som arbetar med förskolan, grundskolan och särskolan i Luleå kommun.
- För två år sedan tappade vi två tjänster. Nu hotas ytterligare fyra tjänster, säger Bertil Lundgren, chef för CST.
Behövs mer
Sjunkande eleveunderlag och elever som lämnar den kommunala skolan för friskolor och intraprenader anges som orsaker till neddragningarna men medarbetarna på CST konstaterar att behovet av deras insatser inte minskar - snarare tvärtom.
- Vi behövs mer när skolan drabbas av nedskärningar, säger psykolog Lars Löfgren.
Skolkurator Gudrun Ekman exemplifierar:
- När en lärare får gå och ersätts av en annan blir det oroligt. Kontinuiteten som är så viktig går förlorad.
Rätt att få hjälp
Specialpedagog Elisabet Martinsson tar upp det faktum att många föräldrars krav på hjälp och stöd till deras barn avfärdas av lärare.
- Föräldrar har rätt att kräva och få extra hjälp till sina barn. Ibland kanske den inte behövs men det är bra för alla att utreda behovet av hjälp. Vi vill passa på att tala om för alla föräldrar att centrala stödteamet finns att tillgå. Det är många som inte känner till vår existens.
CST arbetar dels direkt i förskolan och skolan och dels på konsultbasis.
- Det är när de egna resurserna i förskolan och skolan inte räcker till som vi blir kontaktade. Då ska rektorn ansöka om hjälp, säger Bertil Lundgren.
Observerar barnet
Specialpedagog Gudrun Målbro ger exempel på uppgift i förskolan där hon arbetar mest: Ett barn är väldigt aggressivt. Pedagogerna har gjort vad de kan för att komma till rätta med det utan att nå fram. Rektorn ansöker om hjälp hos CST. Gudrun Målbro åker till förskolan. Hon observerar barnet, berättar sedan vad hon sett och ger råd till personalen. Rådet kan bli: Uppmärksamma barnet för bra saker som det gör i stället för att påpeka de dåliga saker han gör. Det kan bygga upp en god spiral och göra så att aggressionerna försvinner.
Talpedagog Gun Hellström-Wahlberg påpekar att tal och språk är grunden för allt arbete i förskolan och skolan och att alla barn/elever har lika rätt till CST:s resurser.
- Det är viktigt att hjälp sätts in så tidigt som möjligt. Den som inte får en god språkutveckling får läs- och skrivsvårigheter. Förebyggande arbete är väldigt viktigt.
Flickor mår dåligt
Skolkurator Gudrun Ekman har just tagit del av en larmrapport som säger att 86 procent av alla elever som går individuella programmet på gymnasiet i Sverige hoppar av. Hon frågar sig: Vad får de för liv?
Bertil Lundgren berättar att 60-70 procent av alla som har problem med inlärning är pojkar medan flickor "mår dåligt" i högre grad än pojkar.
- Flickorna är ofta väldigt ambitiösa och känner en större press såväl i skolan som i samhället i stort.
Gudrun Målbro tar upp utåtagerande pojkar/inåtagerande flickor.
- Jag är glad över att också tillbakadragna flickor nu börjar få hjälp, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om