Evenemanget är ett samarbete mellan Teknikens hus, LTU och Förbundet Unga Forskare, som verkar för att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland ungdomar. Tävlingen i Luleå var en av nio regionala kval och riktade sig till de som gör ett gymnasiearbete inom området.
- Filosofin är unga för unga. Det är viktigt att lyfta fram ungdomar för att få andra i samma ålder att intressera sig för att studera de här ämnena, säger Emil Larsson, som är ansvarig för kvaltävlingen. Han pluggar industriell ekonomi vid LTU och var själv med för fyra år sedan.
Juryn, som bestod av vetenskapligt kompetenta från LTU, var enig när den bedömde "Kontroll av en armprotes med elektroencefalografi" som det bästa bidraget av fem. "Det har god vetenskaplig grund, experimenten är väl genomförda och dataanalysen grundlig", lydde motiveringen.
Styr protes
- Vi har försökt skapa ett program som kan tolka hjärnaktiviteten och omvandla den till rörelse för att styra en armprotes, förklarar Niklas Lidström och demonstrerar hur ett headset och en liten boll via blåtand lär datorn att tolka hjärnan.
- Tanken är att handikappade ska kunna ha kontroll över sin protes. Det här är ett alternativ till en väldigt farlig operation, fortsätter han.
Både Niklas Lidström och Torbjörn Nilsson vill studera vidare inom teknikområdet.
- Mina föräldrar har hjärntvättat mig, skämtar Torbjörn Nilsson.
Hans pappa är docent och hans mamma professor.
Efter vinsten kan sistaårseleverna nu se fram emot att åka till Stockholm och tävla i riksfinalen om resestipendier till USA, Kina och Storbritannien till ett värde av en halv miljon kronor.
Flyga högre
Nea Ruth, som läser spetsutbildning i matematik i Luleå, tog andraplatsen genom sin forskning om ljusets hastighet och internet.
Anna Larsson forskade om norrskensprognoser. Juryn berömde hennes dataunderlag och gav henne tredjeplatsen.
- Jag har samlat information om solvindar som står i relation till solcykeln, förklarar hon och pekar på de papper som hänger på vikväggen.
Anna Larsson flyttade från Jönköping till Kiruna för att gå Rymdgymnasiet. Snart tar hon studenten. Därefter planerar hon att jobba vidare mot sina mål genom att praktisera som civilingenjör och studera teknisk fysik.
- Jag var inne på att bli pilot tidigare men sedan kom jag på att man kan flyga mycket högre än så. Så jag ska bli astronaut.